Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актрисата Слава Рачева: Приказките са веруюто, което изповядвам

Слава Рачева
Снимка: Георги Бангиев

Това сподели в предаването „Нощен Хоризонт” куклената актриса Слава Рачева, която е изиграла на сцената на Централния куклен театър в София ролята на Малкия принц. Още много, много са нейните роли – не само на сцената на театъра, но и в редица радио и телевизионни предавания и постановки. Но за няколко поколения българи тя остава в спомените им със своето изпълнение на героя Педя човек - лакът брада от рубриката „Лека нощ, деца” на телевизията. Изборът й за тази роля става случайно, когато в Кукления театър се появява един човек от телевизията, който търси малък мъж. Тогава Слава Рачева казва, че тя е малкия мъж, защото играе всички роли на момчета. Одобряват я, защото и на ръст не е била много висока. А това било важно условие, защото актьорът е трябвало да се крие под една маса.

Педя човек - лакът брада е роден на 24 април 1961 и тази година ще стане на 56 години. Четири - пет кукли са правени на героя през тези години. Куклата заедно с гласа на Слава Рачева са летели в Космоса при полета на втория ни космонавт Александър Александров. В началото предаванията са се правили, излъчвали на живо, а текста актрисата е получавала малко преди изпълнението. Слава е седяла под масата на новинаря Никола Филипов, който с вълшебния косъм е извиквал на екрана Педя човек - лакът брада. В първите предавания актрисата дава името чичко Филипов на водещия на новините. И става негова кръстница. За Слава Рачева Педя човек - лакът брада е нейното второ Аз. И до днес хората на улицата я познават и спират. А тя благодари на всички за обичта, с която я даряват и ги уверява, че за нея те не са непознати, защото са й позволявали да влиза в дома им години наред.

Слава Рачева постъпва в Кукления театър още на 18 години. Работила е с режисьорите Атанас Илков, Николина Георгиева, Юлия Огнянова, Любен Гройс и много други. За нея особено значение има куклата, защото тя носи основните послания на сцената. Изграждането на ролята за актрисата е творчески процес, въпреки че винаги си е мислила, че това го е чула и видяла някъде и ще може да го направи. На репетициите много внимателно е слушала режисьорите. А с идването на публиката всичко се е получавало. Нещо като ток преминаваше между мен и публиката – казва куклената актриса.

Слава Рачева обича да чете, да решава кръстословици, да се среща с приятели, да ходи на Женския пазар, където също има близки познати, да общува с хората... Истинско удоволствие й доставя миенето на прозорци и домакинските занимания.

Обичта на актрисата към децата е безмерна. Тревожи я само, че в днешно време малките са отдалечени от театъра, защото са по-често във виртуалното пространство. По този начин те не разговарят, не общуват и се алиенират. Но надежда има – казва актрисата и се надява, че един ден всичко ще се оправи. „Майката” на Педя човек - лакът брада призовава родителите да обръщат повече внимание на своите деца, да показват, че ги обичат, да вярват в тях и да ги поощряват. Така те ще станат добри хора.

Слава Рачева – един творец с голямо сърце, зареден с много оптимизъм и добронамереност, който с вяра и надежда съхранява детето в себе си и до днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени