Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей се готви да отнеме на гражданите на ЕС правото на свободно движение

| обновено на 27.02.17 в 16:24
Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британските медии днес разпространиха информация, че около 15-ти март, когато се очаква парламентът да гласува проектозакона за Брезкит, властите ще наложат ограничения върху свободното движение на хора. Британският премиер Тереза Мей е готова да обяви край на свободното движение на имигранти от ЕС в деня, в който официално се задейства процедурата по Брекзит. Това означава, че европейските граждани, които смятат да дойдат във Великобритания след задействането на член 50 от Лисабонския договор, няма до получават автоматично право на постоянно пребиваване на Острова. Дори напротив, те ще бъдат обект на ограничения, включващи нов визов режим и ограничен достъп до социални помощи.

Не е тайна, че се разработва план за даване на 5-годишни работни визи на имигрантите, без обаче да имат право да кандидатстват за помощи по време на техния престой. Но дори министърът за Брекзит Дейвид Дейвис призна, че ще са нужни години, докато британците поемат работни места, които в момента са окупирани от европейци.

Депутатът от Консервативната партия Йън Дънкан Смит, виден евроскептик, заяви, че с тази декларация Тереза Мей ще покаже, че поема контрол върху британските граници.

Предвижданата мярка вероятно ще доведе до конфликт на британския премиер с ЕС, който й оказва натиск подобни ограничения да влязат в сила при приключване на преговорите за Брекзит, вероятно през 2019 г. Както заяви обаче неназован правителствен източник, откъдето всъщност бе разпространена информацията, при толкова дълго чакане половината население на Румъния и България може да се изнесе на Острова.

В същото време стана ясно, че американският милиардед Робърт Мърсър е изиграл съществена роля в кампанията за Брекзит, но не чрез инжектиране на средства, както направи това при избора на Доналд Тръмп. Мърсър е предложил безплатно услуга на негова фирма за предоставяне на експертни съвети, което не е било декларирано пред избирателната комисия. Мърсър, който е личен приятел на Найджъл Фарадж, е предложил услугата, в основата на която е привличане на колебаещи се гласоподаватели чрез специална рекламна стратегия във Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна