Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стилиян Иванов за филма "Реквием за Ванга от Людмила Ким"

Стилиян Иванов
Снимка: bgonair.bg

Филмът "Реквием за Ванга от Людмила Ким" е по повод 75-годишния юбилей на именитата руска лечителка и някога много близка приятелка на Ванга, Людмила Ким, която продължава и до ден днешен да помага на хората.

В интервю за предаването "Хоризонт до обед" авторът на филма Стилиян Иванов разказа:

Людмила Ким е изключително интересен човек с това, че е доктор на химическите науки в една изключително конкурентна среда, каквато е научният свят на Русия. Тя никога не е искала да се занимава с лечение на хора. Винаги е искала да преследва една научна кариера и до 30-ата си година в онези времена е успяла да защити докторска степен, което е прецедент и е показателно за това какъв капацитет е тя.

На 30 години тя ражда дете, което година по-късно се оказва, че е аутист и като един учен не може да намери обяснение за това, което се случва, започват едни безкрайни обиколки по специалисти. Ким стига до Петрич и се среща с леля Ванга, която я извиква от опашката и казва: "Хайде, ела, ти, учената, за да ти кажа какъв е проблемът!“. Тя казва също: "Защо си мислиш, че дарбата, която имаш, е дадена за теб? Тази дарба е дадена на теб, за да помагаш на хората. Тя не е за теб и затова сега си наказана с този син, за да разбереш болката на хората, от която болка ти бягаш". Връщайки се в Москва, Людмила е в шок. Тя трябва да преосмисли целия си живот.

Цялото интервю със Стилиян Иванов можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна