Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медийна кампания "Жълт байрак" за изобличаване на фалшивите новини

Турция социални мрежи
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Интернет медията "Медиапул" поде кампания, чрез която да изобличава фалшивите новини. В ефира на "Хоризонт" журналистът от "Медиапул" Борис Митов коментира, че не се притеснява, дори ако аудиторията, която възприема и търси фалшивите новини, се окаже преобладаващата част:

Ако хората, които искат да четат подобни новини, се окажат мнозинство, това би трябвало да ни накара още по-силно да искаме да променим това статукво, ако може така да го наречем. Тъй като подобна машина за манипулация създава единствено и само удобна маса от хора, които лесно могат да бъдат манипулирани и де факто животът им да не е в техните ръце.

Кампанията, която стартира вчера, се радва на голям интерес, каза още Митов. Идеята е чрез генерирането на фалшиви новини, които хората правят един за друг като провокация, да се усилят съпхротивителните ни сили като потребители на информационни продукти:

Да се обърне внемание дори и чрез малко досадното втълпяване и непрекъснато повтаряне за това, че за всяко нещо, което споделяш в интернет, трябва първо все пак да направиш елементарна проверка на източниците, които стоят зад него, на сайта, който е публикувал въпросната информация.

Важно е да си напомняме всеки един ден, че не само за това, които слагаме в устата си, трябва да сме напълно наясно какво съдържа, а и това, което слагаме в ума си, отбеляза Митов.


Цялото интервю слушайте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна