Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа полудя по "танцуващата гола маймуна" на Франческо Габани

Снимка: giota.it

Песента на Франческо Габани "Occidentali’s Karma" („Кармата на западняка” или „Западняшка Карма”), с която той спечели тазгодишния фестивал на италианската песен „Санремо”, се превърна в световен хит.

Нейното видео в youtube е сред най-гледаните в света, донесе му само в рамките на две седмици Златен и Платинен диск - награди на Федерацията на италианската музикална индустрия. Песента впечатлява с текст, музика, изпълнение и сценичен замисъл. Превърна се в символ за добро настроение и размисъл. Сам по себе си текстът на Фабио Илакуа е определен по богатство на изразните средства и съдържание като тези на Боб Дилън и Джон Ленън. Оказа се, че песента има връзка с действителната човешка натура изследвана обстойно от английския етолог Дезмънд Морис и неговата книга „Голата маймуна”. С тази песен Франческо Габани ще представи Италия в Конкурса за песен на Евровизия през месец май в Киев. Той е единственият италиански певец печелил в две поредни години фестивала „Санремо”, през 2016 г. в категорията за млади изпълнители с песента „Amen” превърнала се в хит и сега през 2017 г. в категорията на известните певци с "Occidentali’s Karma".

За любопитните страни около тази песен и защо „маймуната танцува гола”, както се пее в нея, чуйте в звуковия файл от кореспондента ни в Италия Елена Шаханова, специално за предаването "Чуй света".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна