Eмисия новини
от 19.00 часа

Руните на Николай Стайковски в огледалото на времето

Николай Стайковски
Снимка: Уикипедия

Ние сме 40% генетически наследници на траките, а с подобна, близка до нашата генетика могат да се похвалят единствено италианците. Това разказва художникът Николай Стайковски, който с образите в картините си се взира в древните послания и разкодирайки техния език, ги превръща в енергийна програма. Така е в цикъла му "Рунически послания", част от който присъства в пролетната му изложба в Мраморното фоайе на БНР.

Творецът използва руните на викингите и германските племена и твърди, че съвременният човек ги търси, защото хиляди години хората са използвали вярата и символите, за да сбъдват своите мечти. В изложбата са подредени и картини от цикъла "Орфистази", отразяващи древни молитвени практики.

Днешният модерен човек живее в изключително деструктивно и враждебно време на културен упадък, той е дърво без корен, дистанциран от своите традиции, който обаче се съпротивлява. Дълбоко вътре в нас тези корени са още живи, вярва Николай Стайковски.

Изложбата продължава до 24 март, а заедно с художника я разгледа Евелина Стоянова. Как гените ни намират облик в изкуството чуйте звуковия файл.

Още от
Мина Такова

Мина Такова, от любов към театъра

публикувано на 20.04.19 в 08:05