Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Веско Ешкенази идва в София за майсторски клас и среща с фенове

Разговорите с цигуларя Веско Пантелеев-Ешкенази най-често са за неговите концерти и участия, за соловите му изяви и записите му, за работата му в дуо с пианиста Людмил Ангелов вече 20 години и като концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам от 2000 година насам. За цигулката, с която има шанса да свири, направена от прочутия лютиер Гуарнери дел Джезу през 1738 г.


Но много по-рядко става дума за преподавателската му дейност, която, поне засега, се изразява най-вече в даване на майсторски класове. 

От 8 до 10 март Веско Ешкенази ще направи поредния курс в България, в рамките на Европейския музикален фестивал. Организатор е къща-музей "Панчо Владигеров" в София. Заключителният концерт ще се състои на 10 март от 19 часа в Полския културен институт.

Ще има не много голям брой участници, тъй като аз държа да мога да обърна внимание на всеки един от тях. Но пък може и публика да има, така че тези, които не успеят активно да свирят в майсторския клас, ще могат да слушат. 

Аз мога да кажа, че повече съм научил, когато съм бил на уроците на други мои колеги, особено при Ифра Нийман в Лондон - сподели цигуларят в интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" и покани всички желаещи да слушат.

Преди да започне работа с младите цигулари в майсторския клас, Веско Ешкенази ще се срещне с почитатели - заедно с пианиста Людмил Ангелов ще раздават автографи по повод новоиздадения компактдиск на дуото - "Танго" - на 6 март от 18 часа в литературен клуб "Перото" в НДК.

Чуйте подробности в разговора с Веско Ешкенази в звуковия файл.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени