Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Корея извърши ново ракетно изпитание, Япония протестира остро

| обновено на 06.03.17 в 18:04
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея извърши ново ракетно изпитание. По данни на южнокорейските военни, Пхенян е изстрелял наведнъж няколко балистични ракети от район близо до границата с Китай.

Япония изрази остър протест, след като Северна Корея изстреля днес четири балистични ракети в морето край своите източни брегове, заяви японският министър-председател Шиндзо Абе.

Абе каза, че три от ракетите са паднали в изключителната икономическа зона на Япония.

Това изстрелване ясно показва, че Северна Корея представлява ново ниво на заплаха. Тестовете са в ясно нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност, което ние няма да толерираме. Строго укоряваме Северна Корея и ще продължим да протестираме, каза той.

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети, които прелетяха около 1000 км, съобщи по-рано южнокорейското министерство на отбраната. От министерството допълниха, че Южна Корея и САЩ правят обстоен анализ. Изстрелването на ракетите вероятно е отговор на съвместните военни учения на Южна Корея и САЩ. Според КНДР маневрите са подготовка за война срещу нея.

Не закъсня и реакцията на Държавния департамент на САЩ, който осъди севернокорейското ракетно изпитание. Според Вашингтон Пхенян грубо нарушава резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Говорителят на Държавния департамент Марк Тонър отправи призив към всички държави да използват всички възможни канали и средства за въздействие, за да дадат на Северна Корея да разбере, че по-нататъшните провокации са недопустими, а също да предприемат стъпки, за да покажат на Пхенян какви могат да са последиците от подобни противоправни действия.

Великобритания решително осъжда изстрелването на балистични ракети от страна на Северна Корея в нарушение на няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заяви британският министър на външните работи Борис Джонсън. Той прикани Пхенян да прекрати провокативните действия, които заплашват мира и сигурността.

В създадените условия призоваваме всички въвлечени страни да проявят сдържаност и сериозно да се замислят над негативните последици от по-нататъшната ескалация на напрежението за сигурността и стабилността в региона, гласи позицията на руското министерство на външните работи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна