Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврозона или валутен борд – дали и кога

Добрата практика, която виждаме и в другите нови страни-членки на ЕС, е валутният борд да действа, докато се приеме еврото, защото бордът осигурява макроиномическа и валутна стабилност, заяви в ефира на "Хоризонт" икономистът Георги Ангелов. В предаването "Нещо повече" той коментира:

Да се връщаме 20-25 години назад с отмяна на валутния борд за мен не е логично, напротив – ние трябва да вървим напред. 

Ангелов отбеляза, че за да стане България или друга страна член на еврозоната, трябва единодушно решение – на всички страни-членки, както и на ЕЦБ:

Трябва да имаме 20 гласа "за" – без нито един "против" и без нито един "въздържал се", за да можем за влезем. Това означава ние да имаме двустранни преговори с всички страни-членки – да ги убедим, че сме готови, да убедим и ЕЦБ, че сме готови и да се обвържем със списък от реформи, които ще извършим в обозрим период от време и да покажем, че можем да ги извършим. 

Ангелов отбеляза също, че изпълнението на определени критерии не гарантира членство, като припомни примера с Шенген, където България не беше приета, въпреки че отговаря на посочените изисквания.

В момента не става дума за присъединяване на България към еврозоната и не може да става дума за това, защото ние сме още много далеч от там, а става въпрос за присъединяване на българската валута към Валутен механизъм 2, където започва подготовката за членство в еврозоната – това обясни икономистът Илия Лингорски. Той отбеляза, че придобилото популярност наименование на Валутния механизъм 2 (ERM 2) – "чакалня на еврозоната", не е сполучливо, защото членовете на този механизъм не чакат да им дойде реда за членство, а е време и място да се проведат много реформи, които ще бъдат следени и подкрепяни от европейските институции – от партньорите, за да може да направиш своята система пригодна за пълна връзка с останалите. 

През този механизъм преминаха успешно Прибалтийските републики през последните 10-12 години, премина Словакия, премина Словения, Малта и Кипър също, припомни Лингорски.  

Той обясни защо присъединяването към  ERM 2 е важно за България:

Защото – първо, това ще даде окончателен отговор на въпроса за валутния борд – той повече няма да бъде поставян, и ще бъде ясно, че българският лев ще премине с фиксирания си курс към еврото един ден, и второ – защото ще рестартира и процесът на интеграция на България в ЕС, и спрелите от няколко години насам структурни и институционални реформи, които са така необходими, за да направим българската система съвместима, пригодна и достатъчно напреднала, така че да може да бъде част от тази по-голяма група, която еврозоната представлява. 

Двамата икономисти отбелязаха, че стъпки за присъединяване към ERM 2 трябва да се предприемат от управление с по-дългосрочен хоризонт от служебния кабинет.


Повече по темата чуйте от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна