Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ започнаха да разполагат в Южна Корея отбранителна система срещу балистични ракети

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерството на външните работи на Китай протестира срещу разполагането на новата американска система за противоракетна отбрана в Южна Корея.

Съединените щати започнаха разполагането на отбранителната система срещу балистични ракети с аргумента, че това е отговор на ускорените тестове на атомно оръжие и балистични ракети от Северна Корея. Вчера севернокорейските военни изстреляха четири ракети в Японско море. Три от тях паднаха провокативно близко до бреговете на Япония.


В отговор на предупрежденията на Китай американската армия обясни, че новата противоракетна система в Южна Корея има строго отбранителен характер и не застрашава други страни в региона.

Според Пекин обаче новите мощни американски радари компрометират отбраната на самия Китай, без да правят нищо за облекчаване на напрежението на Корейския полуостров.

Руското външно министерство заяви, че разполагането на американска противоракетна система в Южна Корея води да патова ситуация на Корейския полуостров. 

Съветът за сигурност на ООН ще се събере извънредно в сряда по искане на Япония и САЩ, за да обсъди извършените от Пхенян изпитания на балистични ракети.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна