Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Месец на българската култура в Москва

Снимка: Мая Праматарова
Българска реч звучи често в центъра на Москва през месец март по време на поетични четения, дискусии, ателиета, открити уроци и изложби. В момента в руската столица се провежда Месецът на културата и литературата на България – съвместна инициатива на Българския културен институт и новооткрития Център за славянски култури към Библиотеката за чуждестранна литература.

Събитията са толкова много, че могат да се набележат само акцентите. Сред театралните прояви е представянето на филма за Крикор Азарян "Чехов х 3” от поредицата "Умно село". Фотоизложбата „Образи незабравими” от Народния театър „Иван Вазов” е повод за дискусия на тема „Н. О. Масалитинов и неговото влияние върху българското театрално изкуство”. Голям е интересът и към гостуването на поета Георги Борисов.


В рамките на Месеца на българската култура ще бъдат представени книги на проф. Иван Стоянов и Андрей Кудин, както и произведения от серията „Нов български роман”. Изложби с книги съпътстват много от проявите, като една от тях разкрива различни възгледи към Руско-турската война на поети, дипломати и общественици, сред които са Аксаков, Чернишевски, Достоевски и Тургенев. Дискусиите възникват спонтанно, особено след полемични филми като „Ботев в сянката на паметник” на режисьора Жезко Давидов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна