Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг пред президентството в подкрепа на католическия свещеник в Белене Паоло Кортези

| обновено на 12.03.17 в 15:44
Паоло Кортези
Снимка: личен архив

Около 200 души се събраха днес на демонстрация пред президентството, за да подкрепят католическия свещеник Паоло КортезиПротестът беше свикан след като в петък стана известно, че отец Кортези, който служеше в Белене, се връща в Италия за неопределено време. Той беше приютил сирийско семейство, търсещо убежище. Впоследствие обаче сирийците бяха принудени да напуснат, заради протест на част от местните жители. В крайна сметка, след заплаха срещу Кортези, той беше оттеглен от Католическата църква и се връща в Италия. 

Това е протест за ценности, това е искане за подкрепа и за реакция на българските институции, казаха някои от присъстващите на демонстрацията днес:

За това сирийско семейство - сирийското, понеже бяха законно пребиваващи, трябваше да има институции в България, които да го защитят. Никой не го направи това нещо. 

Водещото за мен е, че агресията страшно много нараства и тя не може да бъде равенство с патриотизма. Патриотизмът не значи агресия. Това не е толкова протест, колкото в защита на ценности, на цивилизация.

Към протеста се присъединиха общественици и интелектуалци. Писателката Теодора Димова подчерта:

Застанали сме пред президентството и се надяваме президентът да чуе нашето възмущение и нашият гняв за това, че законите на България не се спазват, защото едни бежанци, които са получили официален статут са прогонени от една община в България.

Като, че ли се получава някакъв рецидив с подобни случай в България. Това е третият само за последните два-три месеца. За съжаление те зачестиха, а ние обичаме да говорим за традиционното българско човеколюбие. Връщаме се тези дни към спасяването на българските евреи и е много лесно някак да се позоваваме на стореното от предците. Сложно е, когато трябва да говорим за самите нас и за това, което се случва, защото това, което се случва в последните дни, споменатите три случая - наистина покриват страната, съответно  - лепват върху всеки един от нас петното на срама, коментира философът Тони Николов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени