Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандалът между Турция и Холандия се разраства

Реджеп Тайип Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разраства се скандалът между Турция и Холандия, след като Хага не разреши участието на двама турски министри в предизборни митинги в Ротердам. Турският президент Реджеп Ердоган нарече холандското правителство "нацистки остатък", а холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще направи всичко възможно за "деескалация" на дипломатическата конфронтация с Турция.

Скандалът между Турция и Холандия се разрази, след като турският външен министър Мевлют Чавушоглу не бе допуснат до предизборен митинг в Ротердам, за да агитира в полза на референдума за разширяване на президентските правомощия. По-късно турският министър на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая се опита да стигне до Ротердам с кола от Германия, но беше изгонена обратно на границата. Властите в Холандия се опасяваха от безредици. До тях обаче се стигна в вчера вечерта, когато полицията в пристанищния град разпръсна с водни оръдия протестиращи срещу забраната на властите в Холандия.

Днес Ердоган отново обвини холандските политици във фашизъм, като заплаши, че Холандия ще плати цената за гоненето на турски министри от страната. Ако жертвате турско-холандските отношения в името на изборите в сряда, ще платите цената, каза Ердоган гневно в Истанбул. Западът ясно показа истинското си лице в последните няколко дни. Това, което видяхме, е проява на ислямофобията, добави той. Преди това турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че страната му ще даде силен отговор на неприемливото, според него, отношение на холандските власти към турски министри. Днес продължават и сравненията с режима на националсоциализма в Европа. Турският финансов министър Агбал заяви за държавната агенция Анадолу: Европа иска да върне тези времена, а отношението към Турция е недемократично и фашистко.

За първи път това обвинение изговори турският президент Ердоган, но по адрес на Германия, където три общини забраниха предизборни митинги. Междувременно Австрия обмисля забрана за участие на чужди политици в предизборни прояви на своя територия. А Швеция се притеснява от подобно напрежение в отношенията ѝ с Турция, след като собственик на заведение в Стокхолм забрани събрание с участието на водещ политик от управляващата турска партия.

Дипломатическият скандал се разрази в навечерието на парламентарните избори в Холандия, където крайнодесният Хеерд Вилдерс след спад в допитванията отново набира популярност заради ислямофобското си поведение.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени