Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патрик Смитьойс: След 20-30 години една трета от България ще бъде голяма мина

Патрик Смитьойс
Снимка: http://evromegdan.bg

Много обичам България и виждам, че мините са феноменален проблем за нея. Това каза в предаването "12+3" холандецът Патрик Смитьойс, автор на филм за минното дело в България. Смитьойс живее от години у нас, децата му са с български паспорти и казва, че иска те да живеят в една чиста държава.

Филмът на Патрик Смитьойс очертава вредите, които мините нанасят на природата в дългосрочен мащаб:

Минното дело е изключително мръсно, с много отпадъци. От всеки тон руда, изваден от планината, извличат килограм или два метали, останалите 98-99 отиват обратно в природата, някъде около мината, под формата на хвостохранилище, където ще бъдат съхранявани хиляди години, заедно с всички химикали, които са били използвани при извличането на металите.

Държавата подписва концесии с големи минни компании, които ако имаме късмет, плащат на държавата процент и половина от всички приходи от минното дело. Ако вземете един калкулатор ще видите, че благодарение на това, че някакви хора са дошли да ни разорават цялата земя, всеки българин на месец може да се почерпи с едно кафе.

Каквото и да правим, след 100-200 години дори гората се възобновява, но мините остават вечен белег, твърди още авторът на лентата.

Според Патрик Смитьойс, българската земя е пълна с природни богатства и ако нищо не се направи, половин България или най-малко една трета от нея след 20-30 години ще бъде една голяма мина.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна