Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват годишните награди за отговорен бизнес

Броят на социално отговорните проекти расте

Снимка: БГНЕС

Годишните награди за отговорен бизнес ще бъдат връчени тази вечер. За 14-а поредна година Българският форум на бизнес лидерите раздава престижните отличия в няколко категории. Българското национално радио е медиен партньор на инициативата.

Проектите, насочени към обществена кауза или за подпомагане на нуждаещи се хора, сплотяват служителите на компаниите и ги мотивират да работят по-добре, заяви пред "Хоризонт" Ираван Хира от Българския форум на бизнес лидерите:

Ангажираността на бизнеса расте. Ако допреди 14 години социално отговорни бяха предимно чуждите компании, които имат традиции, имат инвестиции в тази посока, те дойдоха и започнаха да показват, по-късно започнахме да наблюдаваме, че малко по-късно се включиха големи български компании, които имат добро присъствие, добър пазар.

Според Хира, активизиране има и сред малките и средни компании, дори сред стартъп-ите с по няколко души персонал. Ираван Хира си спомня и за проект на електроенергийна компания, в който през събота и неделя нейни служители отиват да помагат на жителите на малко село. Почистват дворовете им, измазват къщите или боядисват огради.

Най-голямо участие тази година се регистрира в категорията "инвестиция в обществото", където заявените проекти на различен род компании са близо 30, посочва Георги Руйчев и обобщава профила на проектите в тазгодишното издание на бизнес наградите:

Говорим за проекти, които са дългосрочни, в които участват всички служители на компаниите. Проектите са инвестиция в обществото, в знание, в човешки капитал, в околна среда, както и маркетинг с кауза.

Социално отговорните проекти имат важно значение и за развитието на самите фирми. Все по-често се срещат компании, които отказват да работят с партньори, които не работят за обществени каузи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна