Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква намаление на цената на горивата

Снимка: архив

От днес бензинът по големите вериги у нас струва 2,15 лева, а дизелът 2,14 лева. Поскъпването е с 0,02 лева на литър. Енергийният експерт Христо Казанджиев коментира новината в предаването на "Хоризонт" "Нещо повече":

Цената на петрола през последната седмица бележи лек спад. По отношение на цената на горивата нещата не стоят толкова елементарно - така както борсовите цени на петрола. Дериватите търпят преработка, свързани са с разхода и системата там е значително по-инертна. Цената на горивата би се намалила, ако има трайна тенденция за намаляване на цените на петрола, но в по-дългосрочен план. Това за съжаление не се очаква и цената на горивата ще се движи в този диапазон, в които в момента се наблюдава.

Новината, че „Газпром“ разхлабва хватката на България и Източна Европа и руският гигант е поел ангажимент да въведе конкурентно ценообразуване за България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Полша Унгария и Словакия и да разреши държавите да препродават свободните им количества руски газ, експертът Пламен Димитров коментира:

По-скоро се разхлабва хватката на Брюксел върху „Газпром“, защото е заплашен от големи глоби. Той е склонен да играе по тези правила, защото е заплашен от голяма глоба и защото последните битки, които водеха „Газпром“ и ЕК завършиха с категорична победа на Комисията. Имам предвид например газопровода „Южен поток“, от който „Газпром“ се отказа именно заради ЕК. Става въпрос за сближаване на позициите, при което „Газпром“ отстъпва повече. Конкуренцията в следващите години на втечнения природен газ ще се засилва, така че „Газпром“ не е в изгодна позиция да продължи да настоява за досегашните си търговски практики.

Цялото интервю на Емилия Антова с Христо Казанджиев и Пламен Димитров можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна