Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономисти и енергийни експерти предупредиха, че цената на тока може да бъде увеличена с до 50% ако се откажем от ядрени мощности

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Увеличение на цената на тока като алтернатива на отказа от изграждане и инвестиране в ядрени мощности. Това предложиха икономисти и енергийни експерти на конференция, организирана от Нов български университет и Неправителствения институт за публични политики „Риск монитор“. 

Идеята е цената на електроенергията да бъде увеличена с до 50 процента или да бъдат изравнени сметките за промишлени и битови абонати. Аргументът е, че това е по-добро решение от развитие на ядрената мощност, която била опасна. На тази конференция бе издадена присъда на големите проекти "АЕЦ Белене", "Южен Поток" и "Бургас - Александрупулис".

Васил Гарнизов заяви:

"Белене" не може да тръгне, но ще се похарчат пари. На практика това е моделът на всичките мега проекти в енергетиката.

Енергийният експерт Георги Касчиев лансира идеята, че ако ядрената централа в Белене не бъде построена, инфраструктурата там може да се превърне в център на икономическа зона "Мизия" по подобие на зона "Тракия". Икономистите се обединиха около план от 13 точки за развитие на енергетиката у нас. Сред тях са децентрализация на производството на електроенергия, диверсификация на газовите източници, регионализация на енергийния пазар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна