Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Арденца" отбелязва 80 години от първите излъчвания на музика за клавирно трио в радиоефира

В книгата си "Музиката в Българското радио 1930-1944" д-р Антоанета Радославова-Дойчева изследва раждането на много от българските камерни състави след основаването на Българското национално радио. Когато в ефир започва да звучи музика, изпълнявана "на живо", освен многото видни солисти - певци и инструменталисти, се появяват и нови ансамбли като Струнен квартет "Лечев", Софийски духов квинтет, Камерен радиохор и др.


На 17 март 2017 г. от 19 часа, с концерт в Първо студио на БНР трио "Арденца" ще напомни за първопроходците в жанра клавирно трио и за първите излъчвания на произведения за този състав в радиоефира преди 80 години.

В състава свирят пианистката Даниела Дикова и двама концертмайстори от Симфоничния оркестър на БНР - Галина Койчева - цигулка и Константин Евтимов - виолончело, а в програмата на концерта им са включени творби от Георги Златев-Черкин, Макс Брух (неговото Клавирно трио оп. 5 в до минор ще има първо изпълнение в България) и Сергей Рахманинов.

След едно изследване в Държавния архив и в архива на Димитър Ненов се оказа, че в България има уникално създаване на камерната музика - поради радиоразпространението. И поради това, че е трябвало да се свирят "на живо" концерти, за да може да има музикална програма Радиото, тогава дошлите от чужбина музиканти, които са се учили там и са се върнали, за да поставят основите на българската музикална култура, са започнали да сформират състави. И така, точно преди 80 години за пръв път е имало излъчване с клавирно трио, сподели в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" пианистката Даниела Дикова.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна