Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Принц: Атмосферата на Виена ще вдъхнови участниците в майсторския клас

Снимка: mariaprinz.com
Вече 9 години през юли, в Созопол известната наша пианистка Мария Принц изнася майсторски клас в рамките на "Лятната академия на изкуствата" . Основателката и организаторка на академията - Петя Великова говори за този форум като "своя кауза, свой живот и свое влюбване".
Тази година обаче Петя Великова и Мария Принц са решили да променят мястото на провеждането. Канят участниците в класа да отидат във Виена, където атмосферата е много по-различна от тази в България и най-вече инструментите, на които ще свирят, защото всеки поне веднъж трябва да е свирил на роял, който прави всичко, което човек изисква от него.
Предстоящият майсторски клас в австрийската столица Мария Принц вижда и като възможност за подготовка на младите пианисти, които биха искали да участват в Международния конкурс "Франц Шуберт" в Русе, през ноември тази година. Тя е категорична, че ако майсторският клас успее да набере необходимия брой участници - 13 и се състои в определеното време от 17 до 23 юли, той ще помогне на младите пианисти в контакта им с музиката, в мисленето им и начинът им на интерпретация.
Чуйте разговора на Даниела Бенишева с Мария Принц.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна