Увеличаването на основната лихва в Съединените щати ще подпомогне икономиката на еврозоната

ЕПА/БГНЕС

Увеличаването на основната лихва в Съединените щати ще подпомогне икономиката на еврозоната, заяви за "Хоризонт" Жером Крийл от базираната в Париж Френска икономическа обсерватория. Според икономиста, по никакъв начин Европейската централна банка не трябва да обръща политиката си към "затягане", защото това ще има шоков ефект върху еврозоната. 
Увеличаването на лихвата в Съединените щати ще увеличи спреда между еврото и долара, което от своя страна може да направи програмата на Европейската централна банка дори по-ефективна. Причината е, че това ще е фактор, който подпомага инфлацията, който към момента липсва. Сега имаме 2% инфлация, но преди няколко месеца нивата бяха доста по-ниски. Благодарение на по-големия спред, ще имаме две добри новини: едната е поевтиняване на еврото, което ще се хареса на страните, към които еврозоната изнася, и втората - поскъпването на вносните стоки в еврозоната, което ще подкрепи инфлацията и ще направи икономическия растеж по-стабилен.
print Отпечатай
Още от категорията

Поредно подобрение на потребителските нагласи в Германия за началото на второто полугодие

Потребителските нагласи в Германия за седмия месец на настоящата година бележат поредно повишение, отразявайки позитивната оценка на германците за икономиката на страната и за техните лични финанси, показва последно проучване на немския институт GfK. Индексът на GfK, определящ бъдещите потребителски нагласи за юли, нарасна до 10,6 пункта при..

публикувано на 29.06.17 в 10:02
Американски университет

АУБГ е домакин на международна Академия за лидерство

За първи път България е домакин на провеждащата се всяка година международна Академия за лидерство. В Американския университет (АУБГ) в Благоевград ще дойдат лидери от различни области на държавното управление, бизнеса, медиите и гражданското общество от държави от Кавказ, Централна Азия и Афганистан. Сред лекторите ще е създателят на иновативната..

публикувано на 29.06.17 в 08:51
Продължава строежът на третия лъч на метрото в София

София ще усвои 1 милиард евро до 2020-а по проекти, финансирани от ЕС

Столичната община ще усвои 1 милиард евро до 2020-а година по проекти, финансирани от Европейския съюз. Парите ще бъдат използвани за изграждане на третата линия на метрото, за ремонт на училища и за реконструкция на трамвайни трасета. Зам.-кметът по транспорта  Евгени Крусев посочи:  Проектите, които сме защитили, изцяло продължават нашата..

публикувано на 28.06.17 в 16:50

Три от четири български домакинства не могат да покрият извънреден разход, сочи проучване

Три от четири български домакинства не могат да покрият възникнал извънреден разход, показва проучване на финансовата уязвимост на семействата. Оказва се, че голямата част от домакинствата у нас, за разлика от европейските, не могат да реагират адекватно, когато се наложи да осигурят допълнителни средства за своите бюджети.  Само едно от десет..

публикувано на 28.06.17 в 16:27

Тенденции в онлайн търговията

Кое кара българския купувач да се връща отново в магазините и какви са неговите интереси като потребител в сферата на бързо променящата се глобална търговска среда? Проучванията разкриват, че агресивните промоции са „обучили“ българските купувачи да търсят изгодните сделки. Това не променя факта, че дори по време на промоции сме по-лоялни към..

публикувано на 28.06.17 в 16:08

Понижение на европейските борси към двумесечни дъна

Европейските фондови борси се намират под натиск за втора поредна сесия на търговия с оглед на рязкото поскъпване на еврото на валутния пазар след вчерашната реч на Марио Драги, подновените разпродажби на акции в технологичния сектор в световен план и след засилване на инвеститорските съмнения, че администрацията на президента на САЩ Доналд..

публикувано на 28.06.17 в 15:36

Брутният външен дълг на България намалява през април с над 500 млн. евро спрямо края на 2016 годината

В края на април 2017 година брутният външен дълг на България е в размер на 34,1123 млрд. евро (70,0% от прогнозния БВП), като намалява с 530,1 млн. евро (понижение с 1,5%) спрямо края на предходната година, когато дългът беше в размер на 34,6425 млрд. евро (73,1% от БВП). Спрямо същия месец на миналата година външният дълг на нашата страна се..

публикувано на 28.06.17 в 14:16