Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осъдени за задължения хора излизат на ежедневни протести пред президентството

| обновено на 20.03.17 в 10:02
Снимка: БГНЕС

Осъдени за задължения хора ще протестират пред президентството днес от 18.00 ч. Организатор е гражданското движение "Покана за доброволно изпълнение". От движението обявяват три искания – съдии и съдебни изпълнители, облагодетелствали се неправомерно, в разрез със закона, да бъдат разследвани и съдени; незабавно спиране и пълна ревизия на всички заповедни производства и последващи изпълнителни дела; връщане на всички незаконно отнети суми, движими и недвижими вещи, по недопустими заповедни, искови и изпълнителни дела.

Няма официална статистика колко граждани са засегнати от заповедното производство, но това производство се упражнява много активно от банки-монополи и лихвари. Така че всеки трети човек може да се окаже, че е длъжник или е бил длъжник. Това заяви в предаването "Преди всички" адв. Светла Миланова от движение "Покана за доброволно изпълнение".

Със заповедното производство, което е разписано в новия ГПК от 2007 г., е създадена една съдебна процедура за безспорни вземания, която действа по следния начин – първо, започва изпълнителното принудително производство, и след това длъжникът има право да се възпротиви и да направи задължения. Но тази съдебна процедура е само за безспорни вземания. Но начинът, по който към дадения момент се упражнява, е, че е само за твърдени вземания. Банките само с един лист като извлечение от счетоводна книга превръщат хората в длъжници. Не им се предоставят всички съдебни книжа, не получават в пълен обем информация, и се оказват в положение, че няма как да докажат, че не са длъжници. 

Протестиращите искат точно спазване на върховенството на закона, тъй като, по думите на Миланова, към този момент има една много свободна интерпретация на разпоредбите на заповедното производство.

Протестите ще продължат, докато не бъдат предприети действия от институциите, заяви Светла Миланова.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна