Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Иванов: Турция е ограничена в действията си спрямо Запада

Иво Иванов
Снимка: Стопкадър

Целта на Ердоган е да спечели референдума, пък след това ще се мисли какво ще се прави. Така разсъждават екипът около Ердоган и самият той. Това заяви в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" журналистът от Българското геополитическо дружество Иво Иванов:

Въпросът е, че Турция е ограничена и самият Ердоган знае това. Турция е ограничена в действията си спрямо Запада. Образно казано тя е една мечка, която играе на синджир. Мечката играе според това колко е отпуснат синджира, а ако се придърпа синджира, мечката не може да танцува. Ако я освободят, тя ще подскача повече. В случая мечкарят дали е Европа не знам, но със сигурност е НАТО, защото Турция е обвързана със синджира за НАТО. Тази организация е това нещо, което Турция, каквито и маневри да прави Ердоган, какъвто и голям и велик мюсюлманин да е, който води нови политики, той не може да избяга. Турция без НАТО е изгубена. Тя няма нито един съсед, с изключение на България, с когото да е в добри отношения.

Ако Ердоган спечели референдума, ще придобие едноличната власт и ще стане еднолично отговорен за всичко в Турция и от това неговите дни ще са още по-бързо преброени, защото бъдещето на Ердоган е в ръцете на турския народ и те рано или късно ще му потърсят сметка за всичките тези спорни политики, добави още Иванов:

Ако той премине определена граница, а той е способен на това, не бих се учудил, ако в Турция има повторен опит за преврат, но този път успешен и направен от истински генерали, а не от хората на по-низшите длъжности.

Цялото интервю с Иво Иванов можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна