Боян Рашев: Трън е една от общините с най-трагично развитие

Снимка: Венета Николова
В България има няколко стратегии по сектори за природните ресурси, обясни пред Радио София Боян Рашев, експерт по устойчиво развитие в "Денкщат". Основно това са добивната индустрия на полезни изкопаеми, селско и горско стопанство и туризъм, както и използването на природни ресурси от енергетиката. Важно е как наличният природен ресурс може да се добива ефективно, така че да има икономически смисъл, отбеляза Рашев.


Екологът коментира и проучване на "Денкщат" по повод концесията за добив на злато в околностите на Трън, като посочи, че този район винаги е бил рудодобивен. Трън е една от общините, за съжаление, с най-трагично развитие през последните 25 години. Населението е намаляло от 8 хиляди на 4 хиляди души. Единственият действащ икономически сектор е дърводобивът, а значителен приход са субсидиите за селско стопанство, но те са до време. Ето защо един голям инвеститор може да увеличи работните места в частния сектор и да повиши доходите на хората на местно равнище. Отделно 50% от концесионните такси, които плащат фирмите, остават на местно ниво, поради което община Трън може да получава над 1 милион лева годишно от евентуална концесия.

По повод протестите, предизвикани от опасенията за вредно въздействие върху околната среда, Боян Рашев подчерта, че съвременната минна индустрия е нещо много различно от това, което е била в миналото.

print Отпечатай
Още от категорията

Бизнесът очаква от новото правителство стъпки към еврозоната и ключови реформи

Ускоряване на влизането на България в еврозоната и провеждането на ключови реформи - това са очакванията на бизнеса от новия кабинет. Работодателите припомниха, че заради предсрочните избори държавата ни е изгубила месеци, в които можеше да подобри законодателната рамка и бизнес средата.  Съдебната реформа и намаляването на административната тежест са..

публикувано на 27.03.17 в 20:05

20 пъти по-бързо се изграждат тунелите от третия лъч на метрото в София

20 пъти по-бързо се изграждат тунелите от третия лъч на метрото, в сравнение с предишните два. Новата тунелопробивна машина, която работи от близо месец, позволява да се копаят по 20 м на ден, а не по един метър, както със старата. Изпълнителният директор на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев каза пред Радио София, че строителството върви по..

публикувано на 27.03.17 в 17:35

Еврото може да достигне паритет с долара, ако Льо Пен спечели президентските избори във Франция

Еврото ще се срине към 15-годишно дъно спрямо щатската валута, ако Марин льо Пен стане следващият френски президент, като това би било реакция, подобна на рязката обезценка на британската лира след референдума във Великобритания в подкрепа за "Брекзит", показва проучване на агенция Блумбърг сред водещи валутни анализатори. Единната европейска..

публикувано на 27.03.17 в 17:12

Ще искаме от ЕК промяна в емисионните нива

България ще настоява за промени в емисионните нива, заложени в готвения нов референтен документ на ЕК за най-добри налични техники за големи горивни инсталации. Около това становище се обединили участниците в среща по темата, организирана от Министерството на енергетиката, съобщиха от ведомството. Присъстващите са били единни, че заложените нови..

публикувано на 27.03.17 в 14:31

Английската централна банка вижда рискове от рязкото нарастване на потребителското кредитиране

Английската централна банка (АЦБ) обяви, че планира да преразгледа кредитиращите стандарти на британските банки в резултат на скок на потребителските кредити, което е знак, че тя е все по-предпазлива, че увеличаващата се задлъжнялост на домакинствата може да представлява риск за финансовата стабилност на Острова. В тримесечен доклад Комитетът за..

публикувано на 27.03.17 в 14:26

ЕЦБ отчита ускорен растеж на заемите за домакинствата за сметка на по-слабо кредитиране на бизнеса

Темпото на растеж на кредитите за домакинствата в еврозоната се ускори през февруари спрямо месец по-рано при известно забавяне при растежа на заемите за бизнеса, показват данни на Европейската централна банка, които са пореден знак за продължаващо, макар и относително скромно подобряване на кредитирането в региона в резултат на агресивната..

публикувано на 27.03.17 в 12:27

Изненадващо подобряване на бизнес доверието в Германия през март до близо шестгодишен връх

Бизнес доверието в Германия отбеляза изненадващо рязко подобрение през март към близо шестгодишен връх, което предполага, че мениджърите на немските компании не са притеснени относно заплахите за нарастващ протекционизъм в световен план, показват резултати от последно проучване на икономическия институт Ifo. Индексът на института Ifo, базиран на..

публикувано на 27.03.17 в 11:56