Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

| обновено на 21.03.17 в 07:42
Снимка: Мария Пеева

Искове за над 10 млн. лв. ще бъдат предявени от наследниците на жертвите и от всички пострадали от трагедията в село Хитрино - тази е сред водещите теми за днешните печатни издания. Сега посочва, че засегнатите обвиняват частните фирми превозвачи и Националната компания "Железопътна инфраструктура". Във вече внесените искови молби се отбелязва, че основна причина за дерейлирането и последвалия взрив е високата скорост на композицията от около 80 км/ч.

Санкционират 29 собственици на язовири - статия на Дума. Те не са изпълнили предходни предписания за безопасност на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. След проверките досега шест язовира са напълно изпразнени или са на минимално водно ниво. Други 3 са в процедура по извеждане от експлоатация.

Заплатите в страната са повишени с 8.2% за една година, съобщава Стандарт. В сектор "Услуги" заплатите за последната година са се увеличи с 9.4%. По икономически дейности през четвъртото тримесечие на 2016 г. най-висок ръст на заплатите спрямо същия период на миналата година има в секторите "Култура, спорт и развлечения" - там повишението е с 25.9 %.

12 125 са чуждестранните студенти в България - публикация в Монитор. Най-много студенти от чужбина се обучават в медицинските университети. Според данни от рейтинговата система на университетите над 46% от чуждестранните студенти са избрали специалност медицина, а малко над 33% - стоматология.

Намалява консумацията на храни с палмово масло, пише Телеграф. Средно годишно консумираме по 3 килограма имитиращи продукти, в които има нишесте, сухо мляко и палмови мазнини. Общо в страната се произвеждат 19 000 тона имитиращи продукти. Заради по-ниската си цена, те все още намират голям пазар в страната, уточнява публикацията. 

Българите сме на 105-о място по индекс на щастието - това показва доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие към ООН, цитиран от Труд. Според данните, само за година сме се изкачили с 24 позиции. Класацията се базира на шест показателя - брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота, свобода, щедрост, социална подкрепа и липса на корупция в правителството и бизнеса. По тези показатели, най-щастливи са норвежците.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна