Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София сред топ 10 на евроградовете отличници в градската мобилност

Снимка: БГНЕС

Столицата ни е сред отличниците в европейската инициатива за Седмица на градската мобилност. На церемония в Брюксел в конкуренция на 2 400 града от 51 европейски страни бе обявено, че София е сред първите 10 на Стария континент, справили се най-добре със задачата. Седмицата на градската мобилност се провежда традиционно всяка година между 16 и 22 септември.

Миналогодишното издание, за което сме отличени, е било рекордно по брой включили се градове и държави. В престижната десетка освен победителя – шведския град Малмьо, влизат още Лисабон, Будапеща, Скопие, испанският град Мурсия. Наградата получи Методи Аврамов, директор на Дирекция „Международно сътрудничество“. За "Хоризонт" той отбеляза, че това е признание за усилията в областта на мобилността и допълни:

Три неща са важни за участието в наградата. Първото е постоянните мерки, които всеки град изпълнява в сферата на мобилността. В София се подновява подвижния състав, метрото напредва. Другият компонент е да има събития в самата Седмица на мобилността. На 22-ри септември по традиция е денят без автомобили и центърът на София беше изцяло за пешеходци и велосипедисти. В София имаме амбициозна програма - велосипедни събития, пешеходни, мобилният фестивал, на който бяха показани електрически велосипеди, електрически автомобили, имаше маратон, ретротрамваят се движеше.

Ще настигнем ли скоро победителя Малмьо и кога ще се доближим до скандинавския стандарт да предпочитаме да се придвижваме с велосипеди вместо с личните си автомобили, или поне с градския транспорт:
За да достигнем скоро победителя Малмьо трябват много велоалеи, трябва да бъде подобрена велосипедната инфраструктура, но началото вече е сложено. Има над 50 километра велоалеи в София и все повече велосипедисти.

Още по темата слушайте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна