Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДАНС експулсира турски гражданин заради агитация в смесени райони, а на друг е забранено да влиза у нас

| обновено на 22.03.17 в 12:14
Снимка: БГНЕС

ДАНС е предприела административни мерки спрямо още двама турски граждани заради дейността им, която застрашава националната ни сигурност. 

Единият ще бъде изгонен заради агитация в смесени райони, а на другия е забранено да влиза у нас, защото се е опитвал да се сдобие със секретна информация. 

Заповедта на председателя на Агенцията, Димитър Георгиев, е от 21-ви март. Според нея единият от гражданите на Турция е пребивавал у нас продължително време като служител на турска държавна институция. Той е създал антибългарски нагласи в райони със смесено население на страната, които са застрашавали националното ни единство. Същият има и забрана да влиза в България за срок от 5 години. 

Другият негов сънародник е обявен за нежелан в страната. Той правил опити да придобива информация, която представлява държавна тайна. Придобити са данни за негови действия, насочени срещу единството на нацията и опити за оказване на въздействие върху български институции в полза на чужд държавен интерес. Миналата седмица бяха взети административни мерки срещу други трима турски граждани заради извършване на дейност, насочена срещу националната сигурност на България.

Темата за отношенията между България и Турция в контекста на събитията от вчера и днес не е обсъждана нито на редовното правителствено заседание днес, нито на оперативното след това, заяви вицепремиерът по подготовката на българското председателство Деница Златева




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени