Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент възобнови работата си след терористичното нападение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският парламент поднови работата си днес, така както снощи обеща премиерът Тереза Мей, въпреки терористичното нападение, довело до 4 жертви. В камарата на общините Тереза Мей заяви, че британците не страхуват от тероризма.

Цял Лондон, включително депутатите в парламентарната зала, почетоха жертвите на нападението с едноминутно мълчание. Премиерът Тереза Мей заяви, че британците няма да се огънат пред терористичната заплаха:

Вчера един терористичен акт се опита да заглуши демокрацията ни. Но днес се събираме както обикновено, както са правили поколения преди нас и ще сторят бъдещите поколения, да отправим простичко послание: Не ни е страх и решимостта ни няма да се огъне пред лицето на тероризма.

При вчерашния атентат нападателят прегази с автомобил десетки минувачи по моста Уестминстър, след което намушка с нож полицай в двора на парламента при опит да проникне в сградата. Той бе прострелян от полицията. Полицията извърши 8 ареста, един от които в района на Уестминстър, и три в Бирмингам, където нападателят е наел колата.

Предстои телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей по повод атентата в Лондон, съобщи говорителят на комисията Маргаритис Схинас:
Обединеното кралство винаги ще остане партньор и приятел. Ще продължим да работим ръка за ръка в борбата срещу терора. Заедно, ние еропейците, продължаваме да доказваме, че любовта триумфира над омразата и толерантнсотта побеждава страха.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна