Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В безизходица ли е Македония

Коста Филипов
Снимка: БГНЕС


Аз се надявам наистина Македония да има скоро правителство, защото страшно много време се изгуби в тази криза. Това каза в интервю за предаването "Нещо повече" на програма "Хоризонт" журналистът Коста Филипов:

Политическата криза в Македония продължава вече повече от две години и половина, почти три години. След парламентарните избори на 11 декември миналата година се стигна до една патова ситуация в парламента, в която победителите имат предимство от само двама депутати. Тази патова ситуация се оказа чудесна за влезлите в парламента четири партии на етническите албанци в Македония, защото нито на опозицията, нито на управляващите това, което взеха като гласове, им стига, за да съставят парламентарно мнозинство. Естественият резерв на гласове е от страна на албанските политически партии, което пък неимоверно повиши цената на всеки един депутат от албанските партии, който може да подкрепи една или друга опция между двете големи партии на македонците.

Това, което се случва днес, дава някаква надежда, защото Социалдемократическият съюз на Зоран Заев се съгласи да определи представител на ВМРО-ДПМНЕ за председател на така наречената Комисия за въпросите на изборите и определяне на кандидатурите за председател на събранието, тоест един от спорните въпроси към момента беше решен, въпреки че самият Илия Димовски е известен с една твърда и крайна позиция. Това коментира пред "Хоризонт" Красимир Узунов, собственик на агенция "Фокус":

Красимир Узунов

Днес Илия Димовски написа в профила си, 36 минути след избирането си, че с неговия избор Социалдемократическият съюз на Македония е признал, че губи изборите. От понеделник започват заседанията на тази комисия, която трябва да изслуша предложенията за председател на Събранието. Тук идва въпросът дали етническият албанец от партията на Али Ахмети ще бъде номиниран от така създалото се мнозинство от три албански партии и една македонска, защото Илия Димовски, който ще приема тези предложения и ще ги внася за обсъждане, е привърженик на провеждането на бързи предсрочни парламентарни и местни избори.

Цялото интервю с Кост Интервю на Людмила Железова с Коста Филипов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна