Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Тасев: В активния сезон е възможно цените на парното да не бъдат тези, които са определени сега

Снимка: БГНЕС

Когато говорим за шок, не трябва да използваме процента, а трябва да използваме реалните числа, които се получават, защото 30% вдигане на цената на газа звучи стряскащо, но то е върху базата на 280 лева за 1000 кубически метра. Апропо – през 2012 г., от 1,07, действащата цена на газа е била 733 лв., т.е. ние сме плащали около 2,5 пъти повече. Това каза за предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" енергийният експерт Атанас Тасев по повод поскъпването на газа:

Лично аз съм учуден защо и големите производители в момента са в паника. Всеки голям производител на каквото и да било, който е и голям потребител на газ, трябва да има съответно дело, което да извършва анализи. Това, което предлага "Булгаргаз", е достатъчно прозрачно. Ако внимателно се четат докладите на КЕВР, които анализират доклада – предложение на "Булгаргаз", ще видят начина, по който се формулират цените. При малко повече желание, от информация, която е достъпна в интернет, могат да прогнозират какво ще бъде увеличението на цените.

Миналата година аз потвърдих правилността на искането на "Булгаргаз" за увеличение от 13 %, защото моята прогноза беше същата. Дадоха пет! Сега прогнозирах 25, а те поискаха 30, но тези 5 стана ясно, че се добавят от предишните. Аз изведох една много по-проста формула, която се базира на котировките на нефт и "брент". Веднага мога да кажа, че добрата новина, съгласно тези котировки - на следващото тримесечие цената на газа не би трябвало да се повишава. Даже очаквам и леко намаляване.

Тасев обясни механизма на ценообразуване и прогнозира спад  от 1-2 % в следващия период и възможност преди отоплителния сезона този спад да достигне дори 7-8 %.

В активния сезон е възможно цените на парното да не бъдат тези, които са определени сега и се смятат за доста високи.

Лично аз съм учуден как повече от 25% е увеличението някъде. Не съм видял числата, но формулата е проста - тези, които работят на газ, като големи горивни инсталации, имат режим на когенерация. При тях от себестойността на топлоенергяита между 70 и 80% е цената на газа. Ако с 30% се увеличава цената на газа , 8 по 3 са 24% , с 24% трябва да се вдигне цената на топлоенергията, освен ако не се използва компенсаторният механизъм на високо ефективната когенерация. Така, че аз съм учуден за тези числа, може би е грешка в превода някъде

Интервюто на Людмила Железова с проф. Атанас Тасев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна