Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Илчевски: Надписът върху Народното събрание трябва да бъде свален

Снимка: БНР

Надписът от парламента „Съединението прави силата“ трябва да бъде свален, защото е изпразнен от съдържание. Това мнение изрази в интервю за предаването "Нещо повече" писателят Николай Илчевски:

Кой от сегашните или предишните депутати поне с едно свое действие е уплътнил или е покрил съдържанието на този надпис? Обърнали сме чорапа наобратно. В парламента не влизат хора, които да служат на България, а отиват там, за да я издоят. Ако и двете страни бяха виновни – и участниците на сцената, които ни правят тази гротеска, тази пародия, и народът, който гледа, мисля, че народът има по-малка вина. Ако народът може сам да тръгне нанякъде, не би имало нужда от 1-и ноември и будители. 

Според Илчевски, политическото шоу е скъсило своята хронология и вече не се провежда през четири години.

Нищо чудно, че се стига до такива казуси като „Копривщица“ на етапа, на който сме като народ и политика, коментира още писателят:

При положение, че над два милиона българи вече са навън и са се дистанцирали от понятието България, тези, които остават тук, са като плъхове, които се спасяват от потъващ кораб.

Копривщица, ако остане като понятие, изпразнено от съдържание, хората, оставени да съществуват и да заприличат на индианци в индиански резерват – на практика е спазено правилото коренните жители да бъдат там - но как живеят никой не го интересува. Просто искат да има едно понятие, едно лустро, изпразнено от съдържание. Мисля, че могат и двете неща да съществуват. Ако мислим само с клишета доникъде няма да я докараме.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна