Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Криптовалутата вече предлага възможности и на благотворителните кампании у нас

виртуална валута

Нетрадиционна форма на благотгворителност предлага т. нар. криптовалута или онлайн разплащателните средства, известни като биткойн. За този нов и сравнително малко познат един начин да се помогне на хора или каузи разказа в ефира на "Хоризонт" Владислав Драмалиев,  който е създател на платформа за събиране на дарения чрез криптовалута. 


Драмалиев отбеляза, че биткойн пазарът у нас е развит и има доста търговци, които приемат биткойни като разплащателно средство. Той допълни, че е започнал да разработва идеята за този нестандартен начин за даряване, знаейки че е доста рано за този вид благотворителност, но въпреки това сред биткойн обществото, съществуват хора, на които им е доста приятно да даряват по този начин. 

И въпреки факта, че все още е прекалено рано и не толкова много хора използват криптовалутата, дарения се събират. Като големият плюс е, че хора от цял свят могат да даряват без да предоставят лична информация  - абсолютно прозрачно, това е другият голям плюс, особено за НПО сектора - и то с много ниски такси или дори без да се плащат такси за трансфер.

През 2013- година, когато технологията  е съвсем нова, съобщенията в международните медии за проблеми и за загуби на биткойни, провокират Драмалиев да започне да проучва потенциала на биткойн технологията:

Имаше много негативен отзвук, а аз разбрах, че технологията просто е неутрална и реших да направя нещо, което да покаже на хората, че технологията зависи от човека или групата от хора, които стоят зад нея, и ако тези хора искат да я използват по някакъв положителен начин, могат да го направят. Исках да покажа един реален пример, за да може хората, когато разберат за биткойн, да разберат по този положителен начин.


Инициативите, за които се събират средства са разнообразни, като има и външни кампании, а всеки получател на дарения носи отговорност за това да ги вложи в полза на каузата, която е декларирал:

С всяко едно НПО, което е базирало кампания на нашия сайт, се сключват договори, които задължават НПО-то да използва средствата  за конкретната цел, за която е била кампанията. И всички документи, които са предоставени от НПО-то, вследствие стоят на сайта  - в секция "Приключили кампании".

Драмалиев обясни как онлайн валутата се превръща в реални средства чрез платформата за благотворителност:


Всяка една кампания има уникален биткойн адрес и по време на съществуването на тази кампанията хората даряват биткойни. И всеки по всяко време може да вземе този биткойн адрес и да провери каква е сумата, пари, която се е генерирала за определена кампания. Тази информация не може да бъде манипулирана по никакъв начин. 

И в момента, в който кампанията приключи, генерираните биткойни се изпращат към борса, с която ние работим - тя е напълно регулирана борса и сме предоставили всякакъв вид документи и можем да получим най-високо ниво на достъп до нея  - и след като изпратим биткойна към нея, просто обменяме биткойна за евро и в момента, в който ги обменим за евро, правим банков превод в лева  -вече към самата организация.


 Цялото интервю с Владислав Драмалиев чуйте от звуковия файл.  

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна