Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти за безопасността на козметичните продукти, които се продават у нас

Темата за безопасността на козметичните продукти беше коментирана в "Хоризонт до обед" от проф. Татяна Бенишева, преподавател в Медицинския университет и председател на Асоциацията за лекарствена информация: 

Всеки подхожда субективно и по различен начин получава информация. В ЕС се движим в свободен пазар на стоки и всеки сам трябва да се ориентира в огромното предлагане. Това, което се предлага, е узаконено. Когато става въпрос за аптеки и реномирани дрогерии, там нещата са абсолютно реномирани. Има централизиран подход в ЕС и всички компании регистрират своите продукти. Обръщам внимание, че на случайни пазари и в най-евтините магазини нещата са различни, каза проф. Бенишева.

При продажбите онлайн отговорността е на този, който купува. Няма как властите в ЕС да контролират всички сайтове. Препоръчвам козметиката по интернет да е лицензирана

Има сериозна експертиза в областта на алергичните реакции. Ако има проблем, на всяка опаковка има телефон на отговорното лице за безопасност. Ако нещата се усложнят, в "Пирогов" има токсикологичен център. Но това са крайни случаи.

Цената не е определяща за качеството на продукта, смята проф. Бенишева. Клиентът сам трябва да се ориентира. 

Продуктите на нашия пазар минават всички процедури, които са задължителни и за чуждите. Много голяма част от клиентите са предубедени за българската козметика и тя се бори да намери място. Нашата козметика е много добра и даже повече се оценява навън, отколкото у нас. Това в голяма степен е въпрос на маркетинг.

Кожата има нужда от разнообразие. Консултирайте се, подхождайте внимателно и избягвайте поръчки от непознати сайтове по интернет, каза още проф. Бенишева.

В случай на алергична реакция към дадена козметика клиентът има право да изиска от компанията-дистрибутор мостри със съставките на продукта, за да бъде тестван и да се определи коя точно е проблемна за него. Защото хората са алергични към субстанции, а не към марки. Това е записано в европейска директива, обясни пред "Хоризонт" дерматологът д-р Петьо Брезоев.

Целите интервюта на Валерия Николова и Таня Иванова с експертите, както и анкетата на Еленица Маринова, можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна