Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атентаторът от Санкт Петербург е 22-годишен киргизстанец с руско гражданство

14 са вече жертвите на вчерашния атентат

| обновено на 04.04.17 в 11:30
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заподозреният за атентата в метрото на Санкт Петербург е 22-годишният киргизстанец Акбаржон Джалилов. Той е роден в град Ош в Киргизстан, но има и руско гражданство, съобщиха службите за сигурност в Бишкек. По-рано руските медии разпространиха информация, че атентаторът-самоубиец имал връзки с радикалните ислямисти в Сирия. Предполага се, че той е внесъл в раницата си взривното устройство в метрото. Това е съобщил източник от правоохранителните органи, но окончателни изводи ще бъдат направени едва след анализа на ДНК проби.

14 са вече жертвите на вчерашния взрив в метрото на Санкт Петербург, няма данни за пострадали българи. Това съобщи за "Хоризонт" Светлозар Панов, който оглавява генералното ни консулство в града:

Около 50 души са хоспитализирани в 5-6 болници в Санкт Петербург. В момента не разполагаме със сведения за пострадали българи, лично видях списъка с ранените. По информация, която имаме, жертвите на инцидента са руски граждани.

Местните власти похвалиха реакцията на машиниста, който с решението си да докара влака до следващата станция, е предотвратил повече жертви. Самият Александър Каверин заяви, че е действал според инструкциите.
Имаме разработени инструкции, тъй като това не е първият терористичен акт. Смятам, че умни глави са измислили тези умни инструкции. И съгласно тях съм задължен да докарам влака до станцията, както и сторих.
Ето какво сподели момиче, което е сред ранените от нападението в метрото на Санкт Петербург:
Помня само, че първо чух шум, после стана тъмно и започнах да се задушавам от някакъв газ. Влакът стигна до следващата станция и там спря и ние започнахме да търсим начин да слезем.
Междувременно две станции на метрото в Санкт Петербург – "Гражданский проспект" и "Девяткино" – са били затворени за кратко тази сутрин заради подозрителен предмет, предаде ТАСС.
 

В Санкт Петербург властите са обявили 3-дневен траур за 14-те жертви на вчерашния взрив в метрото на града. При експлозията бяха ранени близо 50 души. Четирима са в много тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова, цитирана от ТАСС.

Взривът избухна вчера следобед в един от вагоните на метрото между станциите "Сенная площадь" и "Технологический институт". Руският следствен комитет още вчера определи случилото се като атентат, но все още никой не е поел отговорност за атаката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна