Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската Генерална прокуратура официално обяви, че взризовете в Санкт Петербург са терористичен акт

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руската Генерална прокуратура официално обяви, че взривовете в Станкт Петербург са терористичен акт. 

Заради извънредната ситуация градският транспорт работи безплатно, за да може да извози всички хора, съобщи пред "Хоризонт" Ксения Реутова, журналист в Санкт Петербург:

Хората са много изплашени, шокирани. Това е първият терористичен акт, който се извършва в Санкт Петербург. В метрото действа надеждна система за безопасност, твърдят от официалната власт. На всяка станция има металодетектори, през които минават всички пътуващи. Специална служба е ангажирана със сигурността, служителите ѝ могат да спрат всеки, за когото преценят, че е опасен и да проверят багажа му. Имаме нова система за видеонаблюдение. При всеки подозрителен предмет станциите биват затваряни. Но както стана ясно, дори и това не гаранция, че няма да бъде допуснат терористичен акт.

Българинът Александър Ваклев е бил в метрото по време на взрива. Пред "Хоризонт" сънародникът ни разказа, че властите са извели пътниците от метрото без паника:
Чухме лек взрив, влакът спря и след това по високоговорителите обявиха, че има взрив на две спирки от нас и ако можем без паника да се изнесем от метрото, и ако на някой му трябва помощ, да се обърне към властите, и само преди половин час затвориха цялото метро.
По улиците няма хаос. Минах покрай мястото, където е взривът, да, там има много полиция, има много линейки, спасители, хората са малко обезпокоени. Движението е по-масово в надземния транспорт, защото метрото е спряно, иначе всичко си е както обикновено.

Още един свидетелски разказ – в Санкт Петербург все още всички са в шок, каза за "Хоризонт" Костадин Йовичин, чиято съпруга Елена Попова е родом от руския град и повечето ѝ близки са там:
Спокойно говореха, когато тя говореше с тях. Още не осъзнават какво се е случило, не могат да се уплашат, както се казва, още са в шок.

Все още няма достатъчно информация за случилото се, но най-важното е, че близките ми са добре, каза Елена Попова.
Разбрах за случилото се преди малко и веднага позвъних на сина ми, който е в Санкт Петербург, на сестра ми и на една приятелка. Това, което ми казаха, е, че цялото метро е спряно. Моите близки са добре, никой не е пострадал.


Повече подробности можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна