Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

58 души загинаха при химическа атака в Северозападна Сирия

| обновено на 04.04.17 в 21:27
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание утре, за да обсъди предполагаемата химическа атака срещу контролирания от сирийските бунтовници град Хан Шейхун в провинция Идлиб. Заседанието се свиква по искане на Великобритания и Франция.  

Според последни данни, загинали са най-малко 58 души, съобщава Франс прес, сред които 11 деца на възраст до 8 години. Те  са убити при атака с токсичен газ в Северозападна Сирия. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права допълни, че повечето загинали и ранените са цивилни граждани.  Според обсерваторията атаката е била от сирийското правителствен или от руски самолет.


Режимът в Дамаск отхвърли съобщенията за химическа атака в северозападната част на страната, при която пострадаха близо  300 души. И Дамаск, и Москва отричат те да са нанесли въздушния удар, след който много хора са проявили признаци, характерни след атаки с химическо оръжие, най-вероятно зарин. Засега не се знае какво точно вещество е било използвано

Ракета е поразила болница в северозападна Сирия и е унищожила част от сградата, предаде Франс прес. В лечебното заведение са настанени жертви на предполагаемата химическа атака, като ракетата е ударила болницата, докато лекарите са третирали пострадалите при нападението с отровен газ.

Обвинения за използване на химическо оръжие отправи върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, а френският външен министър Жан-Марк Еро призова за свикване на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което да бъде обсъден инцидентът. Предполагаемата химическа атака е била осъдена в телефонен разговор от турския президент Реджеп Ердоган с руския му колега Владимир Путин, които са подчертали важността от запазване на примирието в Сирия. 
Сирийски военен говорител окачестви твърденията за използване на химическо оръжие като клевета. Междувременно правителствените сили са унищожили склад с химическо оръжие на терористите в град Хан Шейхун, съобщи вестник "Ал Маздар", цитиран от ТАСС. Изданието се позовава на военен източник, който подчертал, че в операцията са участвали изтребители бомбардировачи Су-22, неспособни да носят химическо оръжие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна