Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бетовен и Брукнер под диригентството на Леополд Хагер

Леополд Хагер: Ако не започнем да гледаме на музиката по-сериозно, с нея ще бъде свършено

| обновено на 04.04.17 в 16:47 БНР Новини
Проф. Милена Моллова
Снимка: milenamollova.net
На 24 март по покана на главния диригент на Симфоничния оркестър на БНР Росен Гергов, за втори път у нас гостува именитият австрийски диригент Леополд Хагер. Първата му изява на българска сцена бе през 2011 година със Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Този път, заедно с радиосимфониците Маестрото предложи на публиката Третата симфония на Антон Брукнер, а солист в Концерта за пиано и оркестър № 5 „Императорски“ от Лудвиг ван Бетовен бе пианистката Милена Моллова.

Леополд Хагер, който отпразнува 80-ия си рожден ден през 2015 г., е родом от Залцбург, Австрия. Изучава дирижиране, орган, пиано, чембало и композиция в известния Моцартеум в родния си град. До 1996 година е главен диригент на оркестъра към същото висше учебно заведение, а освен това ръководи и симфоничния оркестър в Люксембург. В периода 1992-2004 преподава оркестрово дирижиране в Университета за музика във Виена.
След прекратяване на преподавателската си дейност става главен диригент на Volksoper във Виена, където осъществява нови постановки на Вълшебната флейта, Турандот, Вълшебният стрелец, Травиата, Хофманови разкази, Сватбата на Фигаро и Майстерзингери. Като гостуващ диригент, той се радва на дългогодишна творческа връзка с Виенската държавна опера, дирижирал е в много от водещите световни оперни театри, сред които Баварската опера в Мюнхен, Операта в Дрезден, Метрополитън опера в Ню Йорк, Ковънт Гардън в Лондон, Театро Колон в Буенос Айрес и Opera Bastille в Париж.
През 2015 г. Леополд Хагер поема поста на главен гост-диригент на симфоничния оркестър Порто Каса да Música в Португалия и междувременно периодично изнася концерти с Виенската филхармония. Маестрото придобива известност като един от най-добрите интерпретатори на Моцарт. Той е сред първите диригенти, които представят на аудиторията в концертен вариант по-непознатите и сравнително ранни творби на композитора, сред които Луций Сула, Аполон и Хиацинт, Асканио в Алба и Освобождението на Бетулия. През 1979 г., по време на моцартовите седмици в Залцбург, той осъществява първото цялостно изпълнение на „Сънят на Сципион“. Неговите записи на тези творби се считат за еталон в изпълнителското изкуство и до днес.
По време на гостуването си в България Леополд Хагер се срещна с журналистите, за да сподели познанията си за творчеството Моцарт и за своето виждане за бъдещето на музиката.




Програма на концерта:
Концерт за пиано и оркестър № 5 “Императорски” от Лудвиг ван Бетовен и Симфония № 3 от Антон Брукнер.






Проф. Милена Моллова е дългогодишен ръководител на департамент „Музика“ в Нов български университет и негов почетен професор. Дългогодишен професор в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, а понастоящем е и Председател на Училищното настоятелство на Национално музикално училище „Любомир Пипков“ в София. През 1958 става лауреат и носител на награда от първото издание на най-престижния световен музикален форум – Международния конкурс на името на Пьотр Илич Чайковски в Москва. Днес тя е и един от видните обществени деятели в областта на българската култура.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна