Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива изложба за съмненията, радостите, надеждите, влюбванията и разлюбванията "по пътя"

Кирил Матеев - за емоциите в скулптурата и за естетиката в градските пространства

Кирил Матеев
Снимка: архив
Изложбата "По пътя" доведе художника Кирил Матеев в сутрешното "Радиокафе" на Радио София. Оказа се, че нашата първоначално асоциация с романа на Джак Керуак не е в основата на заглавието - "изложбата е един експеримент ...аз винаги обичам да правя нещо, което не съм правил преди. Такъв ми е характерът, не обичам да повтарям. А "По пътя" е препратка към Библията, но не към нейния традиционен прочит, а малко по-закачливо - като дойдат зрителите ще разберат", обясни скулпторът, с когото се говори лесно и интересно. Той обича да заобикаля традиционните отговори и да отваря нови пространства в разговора.

Освен за изложбата в галерия "Нюанс", която ще остане там от 5 до 18 април и в която художникът за първи път посяга към нещо , "което досега считах за еклектика и не съм го правил като пластика", става дума и за Русе и "релефите на един наш класик"откъде идва идеята за комбинациите (релефите на един наш класик в Русе), които представя, за морето (Кирил Матеев е от Шабла), където пространството няма край и където съвсем скоро той ще води своите студенти.

От 1993 Кирил Матеев преподава в Националната художествена академия, която сам е завършил през 1981 със специалност "Скулптура" в класа на проф. Д. Даскалов. Член е на СБХ, изложби е имал много и в България, и по света, а негови скулптури и пластики има в НХГ, СГХГ, в Пушкинския музей в Москва, из частни колекции в България, Германия, Франция, Швеция, Белгия, Гърция, Украйна, Аржентина. "Заживели са собствен живот - казва Кирил Матеев, за когото най-хубавия момент е създаването на творбата. После започваш да мислиш за следващата. Разговаряме и за спецификата в работата на един скулптор, защото времето, необходимо за изработване на една творба е по-дълго и най-трудно е да се запазят емоциите, с които си започнал и които си искал да вложиш.

И за финал - много интересни коментари от страна на нашия гост за градското пространство и естетиката, която би трябвало да присъства там, за да подсеща децата и младежите, че в този живот има "не само чалга". Според Кирил Матеев би следвало да има друг модел на работа (и състав) на комисиите, които взимат решенията в тази сфера и в тях "последната дума" да имат тези, които наистина разбират от изкуство.

Изложбата "По пътя" на Кирил Матеев се открива днес, на 5 април, в 19.00 в галерия "Нюанс" в столицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна