Баба Меца, най-мощният парен локомотив в Европа, с две атракционни пътувания за Лазаровден и Цветница

Парен локомотив Баба Меца
Снимка: Ани Петрова, БНР
За първи път Холдинг "Български държавни железници” и Министерство на туризма стартират съвместен продукт за железопътен туризъм. С най-мощния парен локомотив в Европа - Баба Меца, ще има две атракционни пътувания за Лазаровден и Цветница по маршрут от София до Кюстендил и обратно и до Черепишки манастир. 

Билети за атракционните пътувания могат да бъдат закупени от билетните каси на БДЖ в София. Цената на билет за отиване и връщане до Кюстендил със запазено място е 43 лева. Цената за двупосочния билет до Черепишки манастир е 31 лева. Информация за ретро пътуванията може да бъде получена на националния номер на БДЖ за справки: 0700 10 200.

Парният локомотив от серията 46.03 е най-мощният в Европа, а неговата колоосна система по формулата 1-6-2, проектирана от български инженери, е уникална за света. От там идва и името Баба Меца - заради огромните размери и силната тяга. Върху 150 тонното тяло се упражнява 90 тона спирачна сила, разказва Ангел Алексиев, който работи в Локомотивното депо от 1989 година като локомотивен машинист:  Снимка

Той е произведен единствено и само за България. Те са 20 локомотива по поръчка на нашите железници за возене на тежки влакове в тежки участъци. Локомотивът основно е возел тежки влакове. Возил е въглищни вагони от Перник до София и обратно през Владя. Там наклонът е много голям и изисква голяма сила.

Локомотивът е построен през 1931 година в Полша. На него в продължение на три години като огняр работи и поетът Никола Вапцаров.

Атракционните пътувания с ретро влаковете на БДЖ съществуват повече от 15 години на българския пазар, а продуктът е насочен към по-платежоспособните туристи. За съжаление те са провеждат със слаба и неравномерна интензивност.

Даниела Стоева от Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти разказва:

България има изключително гъста железопътна мрежа, която позволява реално погледнато да правим почти всякакви маршрути с влак. Това, което най-често правим, е за София, Търново, Казанлък,  Пловдив, Стара Загора, теснолинейката за Рилски манастир. Това е една стандартна туристическа обиколка.  Снимка

В цял свят пътуването с ретро локомотиви и вагони е сред най-скъпите преживявания, защото изисква огромен енергиен и трудов ресурс, а поддръжката на старите състави е трудна работа. Броят на атракционните пътувания с влак са много малко на брой и страната ни губи възможности да печели от този продукт. Само три български туроператора и един британски правят пътувания с ретроподвижния състав на БДЖ.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Мила Младенова.

Още от категорията

Себастиан Ашър, Би Би Си: Смъртта на Хашоги финално разруши образа на престолонаследника на Саудитска Арабия

„Не искам демокрация, искам хората да могат да говорят свободно! Искам минимума“, заявява Джамал Хашоги в телевизионно интервю преди време. Днес дори американският президент Доналд Тръмп признава открито, че за тези си искания саудитецът е платил с живота си. Независимо какви са били първоначалните намерения на саудитеца през..

публикувано на 20.10.18 в 12:29

Първи сняг на връх Мусала

Сняг покри връх Мусала за първи път този сезон. Синоптиците предупреждават, че тази събота и неделя започва промяна на времето и през идните дни температурите ще се понижат. Облачността днес над по-голямата част от страната ще е значителна и на много места се очаква да има превалявания. Максималните температури ще са между 17 и 22..

публикувано на 20.10.18 в 12:11
Ришки проход

Затварят за два часа движението на всички МПС-та Ришкия проход

От 12.00 до 14.00 часа днес ще бъде спряно движението на всички моторни превозни средства /МПС/ през Ришкия проход, съобщиха от пътната агенция. Ограничението е заради извършването на следствен експеримент. Алтернативните маршрути на пътя Шумен - Карнобат са проходите „Айтоски“, „Републиката“ и „Котленски“.

публикувано на 20.10.18 в 11:28

„Балканска скариада“ в Златоград, въвежда се временна промяна на движението в града

Десетата „Балканска скариада“ събира почитателите на месните деликатеси и народно веселие в Стария град на Златоград. Общината въвежда временна организация на движението в града по време на празника, за който се очакват много туристи и гости. В Старият град на Златоград на обяд ще се представят скари и специалитети на балканските народи -..

публикувано на 20.10.18 в 10:58

Ил. Йотова: България трябва да възстанови училището "Христо Ботев" в Будапеща

България трябва да възстанови училището "Христо Ботев" в Будапеща. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в приветствието си на галаконцерта на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио /БНР/ в Будапеща, съобщават от пресцентъра на президенството. "Това е наша мисия заради децата ни и паметта на онези, които го запазиха цели..

публикувано на 20.10.18 в 10:42

Родители от Свищов стават преподаватели в Средно училище „Николай Катранов“

Родители от Свищов стават преподаватели в СУ „Николай Катранов“. Проектът се нарича „Израстваме заедно“ и е подкрепен от Министерството на образованието. Децата, родителите и учителите от свищовската гимназия „Николай Катранов“ ще имат съвместни обучения и пътувания. Основната идея е, че ангажираността и участието на родителите в..

публикувано на 20.10.18 в 10:37

Панихида в памет на войниците, загинали в казармата в мирно време

За 23-та поредна година семействата на войниците, загинали в казармата в мирно време, ще почетат заедно паметта им в столицата. Всяка есен семейства от цялата страна се събират, за да почетат паметта на синовете си, разказва Юлия Симова, председател на Комитета на родителите на загиналите в казармата, създаден през 1995 година. „Те са..

публикувано на 20.10.18 в 10:31