Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Райчев: Не е работа на служебния кабинет да се занимава с промени в изборното законодателство

Снимка: БГНЕС


Според мен най-адекватна е позицията на БСП – не е работа на служебното правителство да се меси във въпрос, който ще бъде централен въпрос на Народното събрание, което всеки момент ще бъде назначено, така политологът Андрей Райчев коментира в предаването "Нещо повече" отменените предложения за промени в изборното законодателство. Според него обаче случилото се днес не е толкова страшно:

Голяма работа – един служител сложил закон, с който министърът не е съгласен. Какво толкова се е случило? Някакъв човек смята, че, между другото много радикално, такова предложение досега нямаше. Най-радикалното до тук беше предложението на Каракачанов по закон да може да се гласува само в българските посолства и консулства. Това между другото би решило въпроса пак по същия начин горе-долу, защото в Турция има 6 такива пункта.


Да ви питам нещо – имаме ли проблем с това? Ами имаме, защото несъмнено извън всякаква пропаганда, извън радикални приказки, извън някакви антитурски настроения, имаше опит на съседна страна да повлияе на нашите избори и не в смисъл кой да бие. И това не са приказки, това е реална ситуация. В момента България реагира на една необичайна ситуация. Нашият най-голям съсед, 80-милионна страна с 600 хиляди армия, извърши държавни действия, това не е един или друг активист или един или друг аташе, да вкара партия в българския парламент. България не може да не реагира на това. Ако нашата имунна система проспива такова нещо, ние просто по-хубаво да закриваме държавата. Една държава не може да позволява такова нещо и мерки трябва да бъдат взети, но не е адекватно служебното правителство да ги взима. Този въпрос е много сериозно изпитание за нашите 240 нови хора на власт, освен това нещо попада в контекста на въобще много критикуваната пропорционална система.

Според него служебният кабинет се е справил със задачите си:

Служебното правителство се справи с нещата – изборите бяха честни, няма никакви оплаквания, имаше големи опасения за тези машини, те посмяха да кажат: "Ами няма да има машини, като не може да има", не направиха някаква симулация. Като гледам, освен Лютви Местан, никой не иска касиране на тези избори, даже загубилите. Всъщност никой особен победител не се чувства. Това са първите избори, които виждам в живота си, когато няма нито една група да се радва. Винаги е имало някаква тълпа, малка поне, която е в еуфория.

Андрей Райчев коментира и преговорите между Обединените патриоти и ГЕРБ:

Преговорите се водят в обстановка на една строга конфиденциалност. Нито един реален въпрос, който са обсъждали, не се казва, и това мен лично ме безпокои. В общата програма те имат някои много сериозни различия, като в момента в публичното пространство излиза само най-малкото – това са пенсиите. Има обаче два по-сложни въпроса, които не се изнасят – единият е Турция. Те имат много сериозно да достигнат до някаква обща точка и не знам дали се приближават към тази обща точка по този въпрос. Тук влиза и въпросът за ДОСТ, тук влиза и въпросът за гласуването в чужбина и това е много сериозно различие, което не виждам как ще го изгладят, но боя се, че през целия мандат това ще е камък, в който ще се спъват.

Предизвикателство е и мажоритарната система. Много сериозно предизвикателство, защото тук става въпрос за кръвен интерес на патриотите. Те трябва да оглупеят до някаква степен, в което не съм виждал толкова глупав български политик, за да се съгласят на такова нещо, това е краят им.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна