Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“: Великобритания и Новия свят

| обновено на 13.08.19 в 10:17 БНР Новини
По посока на часовниковата стрелка, от горния ляв ъгъл: Ян Люксембургски в битката при Креси; Английски и френско-кастилски кораби в битката при Ла Рошел; Хенри V с армията си в битката при Азенкур; Жана д'Арк води войските на Валоа при обсадата на Орлеан.
Снимка: wikimedia.org

XV век бележи много на брой новости за европейската цивилизация. 1440 година е моментът на създаването на печатарската преса, за първи път започва масово ограмотяване. Константинопол е превзет от Османската империя, което слага край на Източната римска империя – Византия, носител на ценностите от стария свят. Завършва Стогодишната война с решителна победа за Франция. Слага се край на Реконкистата в Испания, чрез която маврите за изтласкани от Иберийския полуостров.
Слага се начало на Великите географски открития от испанци и португалци. Началото XVI век е и моментът, в който се раждат първите световни колониални империи.
Надпреварата за колонизацията на Америка (която е реално един континент преди изкуственото прокарване на Панамския канал) се води най-напред между Испания и Франция и отчасти Нидерландия. Великобритания се включва сравнително късно в завземането на територия в Северна Америка. Как от вторична сила на континента, Великобритания става хегемон? Във втора част на поредицата „Колонизацията на света – цивилизация на империи?“ на този въпрос отговарят историците проф. Костадин Грозев от Софийския университет и доц. Веселина Вачкова, преподавател в Националната гимназия за древни езици и култури.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна