Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нина и Ели пътуват и пишат за хора и истории из България и къде ли не

"Последвай сестрите" за повече пътешествия

4
Нина и Ели
Снимка: личен блог
"Пътешествията са новата валута" - казват Нина и Ели, влизайки в нашето студио с чаши ароматно кафе (и за водещите) в ръка и се усмихват.  Изглеждат щастливи, развълнувани, ентусиазирани, изпълнени с любопитство - такива са хората, които живеят, за да пътуват. Според едно британско изследване хората, които пътешестват повече, остаряват по-бавно. Дали е така не знаем, но че са по-щастливи - това е сигурно.

С Нина и Ели си говорим за техния блок Follow the Sisters (и те веднага вметват, че си има име и на майчиния език - "последвай сестрите"), разказват за детството си, когато всяка неделя родителите им ги грабвали и се качвали на първия влак, който заминавал "за където и да е", слизали и цял ден се разхождали, разглеждали, запознавали с хората. Защо точно с влак - ами защото баща им работел в БДЖ. Днес вече рядко пътешестват с влак, за съжаление (коментарът е от тях).

Говорим за Лондон (тяхното най-голямо разочарование), за Словения (най-красивото им откритие) и много за различните красиви, неочаквани и често непознати кътчета в България. Споделяме идеи за половиндневно бягство от София - язовир "Искър" или пък целогодишно отворения горещ басейн на Панчарево, например.

"Но най-вече бих препоръчала парка в Дупница - засиява Нина, - това е най-хубавият, най-поддържаният, с чудна гледка към Рила парк в България, който сме виждали!" Нина и Ели смятат, че ако искаш "хубава снимка със селфи" в България, трябва да отидеш на море или в планината, но ако търсиш и преживявания, истории, интересни хора, местен колорит - местата на неизброимо повече.

"Много се радваме, че по наши впечатление така наречения Северозападнал регион у нас, ще престане да отговаря на това определение" - и разказват за една страхотна група ентусиасти от Северна България, които работят по трансграничен проект с Румъния и искат да изградят веломрежа за електрически велосипеди. Оказва се, че авторите на блоговете за пътешествия си имат своя асоциация, обменят си опит и дори си правят срещи "по пътя". Те самите предпочитат да пътуват сами, "защото ако тръгнеш с група от София, се капсулираш и нямаш време и възможност да чуеш възможностите на мястото, където отиваш".

 Относно така популярната за българите дестинация Гърция, Нина и Ели категорично заявяват, че избягват най-първосигналните места, намират свои, а любимото им е островът, където е сниман филмът Mamma Mia. Препоръчват от сърце Кипър, "но не и плажовете.. има например едно място, местните го наричат "локвата", но става дума за Баните на Адонис, които са с хумус на дъното...".

Следващата им дестинация е Босна и Херцеговина - този път на рафтинг!



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени