Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сирия - на кръстопът или във водовъртежа на безкрайната война

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Военното развитие на ситуацията взе превес в Сирия. Трябва да гадаем как ще се развие военната операция и докъде ще доведе, дали Башар Асад ще стане по-гъвкав и сговорчив, или вече се преговаря за отстраняването му. Този коментар направи в предаването "Събота 150" Нина Спасова, журналист и арабист.

Американската въздушна атака е еднократен акт и в САЩ се настоява за повече яснота оттук нататък. Въпрос на дни е да се изяснят американските намерения – дали става дума за еднократен акт, с който да бъде сплашен Башар Асад, или за по-последователни стъпки и нещо по-сериозно, допълни Спасова.

Запитана изгодно ли е за сирийския държавен глава да предприема подобни действия като предполагаемата химическа атака, Нина Спасова обясни, че  на този етап не можем нито да защитим, нито категорично да кажем, че Башар Асад е извършил тази химическа атака: 

Асад не дава основания да бъде защитен, защото многократно по време на сирийския конфликт сме били свидетели на новини, свързани с химически атаки. Затова през 2013 година се стигна до подобна ситуация, на ръба. Светът тогава беше на ръба да се намеси военно на територията на Сирия. Асад няма интерес от това, което стана.

Най-категоричната, 180-градусова промяна е в позицията на САЩ, които само допреди седмица говореха за преходен период в Сирия, с участието на сирийския президент. Сега, в резултат на тази атака, позицията се промени коренно и се говори за невъзможност Асад да остане в Сирия и да се търси разрешение на кризата под неговата "шапка".

В отговор на въпрос как ще се развият влошените през последните години отношения между Москва и Вашингтон, журналистът отбеляза:

Горещата телефонна линия между Пентагона и руското Министерство на отбраната е прекъсната и няма да има координация на полетите в небето над Сирия, което е изключително опасно. Тази стиковка между САЩ и Русия беше нещо много успокояващо и прекратяването на споразумението е твърде опасна стъпка.

Предстоящото посещение на американския държавен секретар Рекс Тилърсън в Москва е обнадеждаващо. Има натрупано недоверие между САЩ и Русия и двете страни се нуждаят диалогът да бъде по-искрен, по-конкретен, посочи още Нина Спасова.

Снимка: ЕПА/БГНЕСПреподавателят по политически науки от Университета в синсинати проф. Иван Иванов заяви в интервю за "Събота 150", че бързата реакция на американския президент Доналд Тръмп с въздушните удари демонстрира нова посока на американската външна политика:

Обама положи много усилия в търсене на дипломатическо решение, а тук имаме бързо решение с тези еднократни удари – а това е фундаментално нова основа на американската външна политика. Не се търси среден път, напротив - търсят се двете крайности на действие, тоест можем да водим преговори и да постъпваме по мирен път, но няма да се поколебаем да употребим сила. Така разчитам аз действията на администрацията на Тръмп.

Администрацията на Тръмп е подложена на два огромни теста в международен план – от една страна Северна Корея, от друга страна – режимът в Сирия и президентът Башар Асад. В този контекст трябва да се тълкува решението на президента Доналд Тръмп да употреби сила в Сирия, поясни още проф. Иванов. по думите му, Тръмп се опитва да докаже както на общественото мнение в САЩ, така и на международната аудитория, че не е пионка в ръцете на Москва

Атаката в сирийския град Хан Шейхун е груба инсценировка и набързо скроена постановка, твърди професорът по химия Михаил Харалампиев, който до 2007 година е бил страши инспектор и ръководител на инспекционни групи към Организацията за забрана и унищожаване на химическите оръжия към ООН в Хага. Той смята, че има двоен стандарт в прилагането на Конвенцията за забрана на химическото оръжие:

Парите на зарина се абсорбират от дрехите, тухлите, всичко, което е наоколо. Беше нелепо да се твърди, че това е нервнопаралитичен газ. Ако се наблюдава филмът и се върти няколко пъти, ще видим, че няма реално никакви признаци хора да имат, даже спасителните екипи, които са там, някакви средства за защита. Защото десорбцията на парите щеше да ги унищожи.

Във всеки склад могат да се намерят няколко бутилки хлор и когато падне бомба хлорът да се изпусне. Считам за безумие решението в условия на война страна, която се контролира от Организацията за забрана на химическото оръжие, да употребява това оръжие.

Снимка: ЕПА/БГНЕСПолза от подобна инсценировка биха могли да имат онези, които искат по най-бързия начин да прокарат тръби с нефт, счита още професорът:

Този, "безпрецедентен удар с химическо оръжие" дава възможност да се употребява военна сила като нарушение на международните договори.

Проф. Харалампиев е на мнение, че предстои влошаване на отношенията между САЩ и Русия:

Ще ги избият, ще ги заличат. Но тези хора, душата им, религията им, по някакъв начин ще се предава на поколенията и този огън без дипломация няма да спре.

Различните гледни точки чуйте в звуковите файлове.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна