Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Елисавета Бам“ – от Даниил Хармс

БНР Новини
Колаж: Теодор Иванов

Животът ме интересува само в своето нелепо проявление. Геройство, патос, морал, хигиеничност, нравственост, умиление  са ненавистни за мен думи и чувства. Но напълно разбирам и уважавам – възторг и възхищение, вдъхновение и отчаяние, страст и сдържаност, разпътство и целомъдрие, печал и горест, радост и смях.
                                                                                                                               Даниил Хармс

Даниил Хармс - поет, прозаик, драматург, детски писател.Наричат го абсурдистът преди Йонеско и Бекет. Творчеството му се появява на бял свят доста време, след като е сътворено и преобръща представите за началото на абсурдизма в литературата. Ако обичате предизвикателествата, Даниил Хармс е вашият автор. Странен, та чак се случва да е неразбираем. Но забавен, ярък, краен, парадоксален, ирационален, с неповторима и неподражаема естетика.

Даниил Хармс е псевдоним.  Авторът е роден на 30 декември 1905 г. в Санкт Петербург, Русия. Умира на 2 февруари 1942 г. в Ленинград, СССР. Само на 36 години. Житейската му съдба е много тежка. Творческата също. Четящите хора по света научават за произведенията му едва през 60-те години на 20 век. Вярвал, че трябва да променя името си, за да му провърви, затова текстовете му са подписвани с десетки най-различни псевдоними. Но така и не се спасил от нещастията. Още в началото на творческото си съзряване, Хармс става един от основателите на авангардната поетическа група „Обединение за реално изкуство“. Но тогавашната власт я нарочва и обявява за хулиганска, което я приравнява към класовите врагове. Хармс, заедно с други писатели от групата, е изселен. Спират да го печатат. Няма доходи. Гладува. Но твърди, че писането е празник и че винаги трябва да се пише с интерес. Не спира да работи, много е продуктивен, пише всеки ден. Арестуват го няколко пъти, а през 1941 г. принудително го затварят в психиатрична болница , където умира от глад.

Пиесата „Елисавета Бам“ е едно от най-ярките произведения на Даниил Хармс.

Автори на радиоверсията на "Елисавета Бам" са актьорите: Ирина Дочева, Огнян Голев, Николай Върбанов, Елена Бърдарова и Китодар Тодоров. Режисьор – Веселин Димов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна