Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: Мария Пеева

Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев аралмира в интервю за "Монитор": "Вече има взрив на морбили у нас". Според него, модата да не се ваксинираме е довела до епидемии в цяла Европа.

Вестник "Земя" цитира интервю на професор Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести, който също заявява: "В момента има взрив от морбили." Професорът съветва да се имунизират неваксинираните деца, особено на възраст до 5-6 години.

"Зъбните протези от Здравната каса няма да са безплатни за пенсионери", съобщава вестник "Сега". Идеята на служебния министър на здраеопазването Илко Семерджиев, хората над 75 години да имат право на протези без пари, се оказва неизпълнима. Няма откъде да се осигурят необходимите 30 милиона лева.

Вестник "Дума" също засяга темата, но пояснява, че от Здравната каса са готови да покриват разходите само за труда на зъболекаря,  като смятат, че цената на самата протеза е гиржа на социалното министрество.

"Пенсии 200 лева минимум, кандисаха патриотите", пише "Труд" и добавя, че разговорите по параметрите на евентуалното коалиционно управление продължават и днес. Увеличението на минималните пенсии се е оказало най-трудната тема в преговорния процес, според вестника.

"24 часа" предлага интервю с бившия министър на труда Ивайло Калфин, който прогнозира: "Европейския съюз ще гледа кабинета под лупа заради патриотите". Калфин, вече съветник на еврокомисар Йотингер, смята, че след като досега нашият ерокомисар е бил винаги жена, имаме моралното основание, даже задължение, да дадем шанс и на мъж за този пост.

Вестник "Сега" информира, че от "Обединени патриоти" са платили най-скъпо за всеки глас на избирател. Данните са от проучване на неправителствената организация "Институт за развитие на публичната среда". Втора партия в класацията за най-скъп вот е ГЕРБ, а най-евтин е избирателят на партия "Воля", отчита докладът от наблюдението.

"Учебни заведения пустеят заради демографска криза", пише "Монитор". Във всяко четвърто училище в страната учениците са под сто, според справка на Министерството на образованието.

Според "Капитал дейли" отчетеният от статистиката ръст на износа е важен, защото води до ръст на българската икономика. Данните са за февруари и са най-добрите от две години насам.

"Стандарт" е сред организаторите на дискусия днес за бъдещето на българските храни след ценовия шок от повишението на природния газ.

Връщането на монопола на държавата върху легалното насилие е от първостепенна важност, смята д-р Илия Илиев, цитиран от "Труд". Задължителни и спешни стават процесите за възстановяване на държавността, подчертава той, като припомня, че значителни обеми от армейската и полицейската дейност сега са приватизирани.

МВР обещава да няма опашки по граничните ни пунктове с Гърция през идващите четири почивни дни, пише "24 часа" на първа страница.

Само българите наричат Възкресението Христово с още едно име, Великден, казва отец Спас Михайлов в интервю за "Телеграф". Възкресението наистина е много велик ден за вярата, подчертава свещеникът.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна