Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Балев дирижира оперната гала на Томас Хемпсън и Лука Пизарони

Пизарони, Балев и Хемпсън в Концертхаус

Само месеци след своя  много успешен  гастрол на пулта  на Виенската държавна опера известният български диригент Павел Балев отново имаше престижна изява в австрийската столица. На 3 април в голямата зала на Концертхаус той дирижира концерт на оперните звезди Томас Хемпсън - баритон и Лука Пизарони - бас-баритон, с участието на оркестър "Макс Щайнер".

Концертът бе озаглавен „No Tenors Allowed” или "Забранено за тенори". Комедийното звучене в това заглавие двамата певци обосновават така: Разбира се, че ценим нашите колеги тенори, но искаме да представим на публиката една оригинална вечер, посветена единствено на басовия и баритоновия оперен репертоар. 

Всъщност това е проект на Томас Хемпсън, който той реализира за първи път преди 20 години - в началото със Самуел Рейми, а през последните години заедно с Лука Пизарони. След успешно представяне на концерта в Париж, Баден- Баден, Прага, Лисабон и Истанбул, двамата великолепни певци покориха с вокално и артистично съвършенство и публиката на Концертхаус във Виена, която буйно ги аплодира.

Програмата обхващаше широк спектър от творби: „Сватбата на Фигаро“ и „Дон Жуан“ от Моцарт, „Беатриче и Бенедикт“ от Берлиоз, „Иродиада“ на Масне, „Фауст“ от Гуно, „ Дон Карлос“ и „Отело“ от Верди, „Семирамида“ и „Синьор Брускино“ от Росини, „Пуритани“ на Белини, „Дон Паскуале“ от Доницети, и бе брилянтно съчетание на увертюри, арии и дуети, както и евъргрийни от Ричард Роджърс, Ленард Бърнстейн, Коул Портър и др. Диригентът Павел Балев водеше  оркестъра с изразена емоционалност и много финес.

За слушателите на предаването "Алегро виваче" Павел Балев разказа подробности за този успешен съвместен музикален проект с Томас Хемпсън и Лука Пизарони, както и за бъдещи свои престижни участия.  

Чуйте интервюто в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна