Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – епизод 1

БНР Новини
Снимка: operasofia.bg

Снимка„Метроном“ предлага на всички, които ценят музиката, една поредица от интервюта и материали, свързани с различни фестивали у нас. Започва времетго на фестивалите и всеки може да планира и да избере своето предпочитано събитие. Започнахме със Софийската опера и грандиозната идея „Опера на върховете“ в Белоградчик. Преди година нациолната ни опера, Общината в Белоградчик и спомоществователи съживиха вековните скали и отвориха за изкуството съградената за отбрана крепост. Стотици се стекоха от всички краища на България да видят новото чудо и да се докоснат по нов начин до музиката. Като допълнение имаше и атрактивна музикална разходка с гид в пещерата „Магура“. Тази година следва второ издание от 21 юли до 5 август. То включва оперите „Набуко“ от Джузепе Верди, „Лакме“ от Лео Делиб, „Тоска“ и „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини и „Пепеляшка“ от Джоакино Росини. Балетната програма предлага „Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис и хореография на Лорка Масине, едноактните балети „Кармен“ по музика на Бизе-Шчедрин и „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин и класическата творба „Дон Кихот“ по музика на Лудвиг Минкус.
Във фестивалната импресия в три части „ВАГНЕР МАГУРА“ богове, великани, джуджета и валкюри предлагат неповторимо изживяване на почитателите на операта с музиката на Рихард Вагнер. След края на магичния пърформанс ще има дегустация на регионални вина от винарска изба „Магура“.
Билетите за „Опера на върховете – Белоградчишки скали 2017“ се пускат в продажба на 30 март и са на цени от 30 до 80 лева за оперните и от 20 до 60 лв. за балетните представления. Билетите за пърформанса в пещерата „Магура“ са по 80 лв. Билетите ще се продават на касата на Софийската опера и балет, както и на касите на „Easy Pay”, на Белоградчишката крепост, пещерата „Магура“ и в МОЛ - Видин.
Повече информация за фестивала – на сайта на Софийската опера.
За още подробности за тазгодишното издание попитахме акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера – чуйте в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна