Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е Световният ден за борба с шизофренията

У нас от болестта страдат 65 - 70 хиляди души

Част от изложбата на пациентите
Снимка: Луиза Лазарова
Днес отбелязваме Световния ден за борба с шизофренията. По този повод доброволци от инициативата „Въпреки болестта“ организираха изложба и артистична програма в Клиниката по психиатрия в УМБАЛ "Александровска".
Пациенти от психиатричната клиника, които се борят със шизофренията, изнесоха спектакъл с музика и танци, а също така представиха своите картини, които са изработили по време на терапевтичния процес в болницата.
Някои от гостите разказаха личните си истории пред публиката и разкриха по какъв начин шизофренията е променила живота им.

Проф. Вихра Миланова, която от 34 години работи в клиниката по психиатрия, коментира, че страдащите от шизофрения в България са около 65 - 70 хиляди души. Тя обясни, че заболяването най-често се отключва в ранна възраст. Причините са биологични, генетични, а околната среда също оказва влияние. Някои от ранните симптоми на шизофрения, които можем да забележим, са отдръпване от околния свят, затвореност, отчужденост. След това могат да се проявят халюцинации, параноя и др.
По данни на  УМБАЛ "Александровска", от първите признаци на болестта при пациентите, до срещата им с медицински специалист минават най-често около 2-3 години. Човекът, страдащ от шизофрения, често не усеща, че има проблем, но близките му забелязват промяната и са склонни да потърсят помощ.
Лекарства от ново поколение помагат на хората с шизофрения да живеят пълноценно, но за тях представлява трудност да се впишат в обществото след излизането си от клиниката.

Чуйте репортажа на Луиза Лазарова, а още по темата очаквайте в предаването „Часът на здравето“ - събота след 11 часа по Радио София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна