Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Юрий Гагарин
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 12.04.1961 година Съветският съюз изпраща първия човек в Космоса. Полетът на Юрий Гагарин е осъществен от космодрума Байконур в Казахстан с космическия кораб "Восток" в 9 часа и 7 минути московско време. Първите думи на Гагарин в открития космос се пазят на запис, в който той съобщава, че началото на полета е успешно.

Корабът прави една обиколка около Земята, с продължителност час и 48 минути, след което се насочва за приземяване в Саратовска област.

Тъй като системите за приземяване не са били достатъчно надеждни, на височина 7 километра Гагарин взема решение да катапултира и да се приземи с парашут. Новината за полета обикаля целия свят. Гагарин е награден със званието "Герой на Съветския съюз", а датата 12-и април започва да се отбелязва като Международен ден на авиацията и космонавтиката.

По този повод Музеят на авиацията в Пловдив обяви Ден на отворените врати.

За посетителите се осигурява свободен достъп до кабината на самолет Миг-21 бис.

В салона на Ан-24 ще бъде представен филмът "Длъжен да оцелее", разказващ за полета на първия български космонавт Георги Иванов и командира на полета Николай Рукавишников на борда на кораба "Съюз 33". В музея могат да се видят и модели на космически кораби.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна