Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бабо, разкажи ми спомен" - фолклор и обичаи, представени като истории

Последна книга на писателката Ивинела Самуилова „Бабо, разкажи ми спомен“ стана любима книга на читателите за 2016-а година в националния конкурс, организиран от Сдружение „Всичко за книгите“. Надпреварата беше оспорвана, на два етапа, като Ивинела Самуилова спечели първенството в категорията „Съвременна художествена проза“ и в конкурса като цяло.

Книгата е нов поглед над фолклора и българските обичаи, представена като истории, разказани от главната героиня по време на престоя ѝ в малка махала в Балкана.

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

Младата жена става част от местната компания: зевзекът гъдулар дядо Петко, „гласът на съвестта“ и стожер на миналото дядо Йордан, цапнатата в устата баба Неда, необикновената монахиня – сестра Серафима, и двойката англичани Марк и Лиза.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.

Темата за традицията, за фолклора и обредността са все по-нужни в света, в който живеем, смята писателката:

Мисля, че тази тема е необходима напоследък повече в усилващите се антинационални тенденции в един все по-глобален и мултикултурен свят, в който се губи идентичността на човека, губи се разбирането му за ценности.

Според авторката на книгата семейството е първата преграда, която пази хората от разделението и от унищожаване на важните опори. То е тази естествена крепост, в която научаваме кое е важно и след това в едно общество и в едно пространство е по-лесно единството, каза тя в "Преди всички".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна