Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илхан Андай: При тази обстановка в Турция трябва да се хванем здраво за ЕС и НАТО

Най-лошият вариант за Турция е гражданска война, смята журналистът

Снимка: БГНЕС

 

С народно допитване по време на извънредно положение се променя политическата система. Станахме свидетели на куриози. В Германия  и Австрия гласуват в полза на Ердоган, в Саудитска Арабия - обратното. В Истанбул, Анкара и други големи градове управляващата партия губи за първи път от 15 години. Това отбеляза в интервю за "12+3" Илхан Андай, главен редактор на сайта "24 часа Родопи".

Беше очаквано да спечели Ердоган, но самият той не е в еуфория, защото разликата е минимална. Следващите стъпки към мечтата му да оглави президентска република ще бъдат трудни и минават през национален консенсус, подчерта Андай.

Ако Ердоган има коз, това ще бъде преодоляно, ако не, ще се върви към гражданска война. Снощи имаше протести и в нито една медия не се появиха. Недоволните скандираха, че не искат това, което иска Ердоган.Той ще подновява извънредното положение. Ако беше вдигнато, щяха да бъдат много повече хората, които не искат Турция да премине от парламентарна демокрация към исканото от Ердоган управление, смята Илхан Андай.

Два милиона са съмнителните гласове, твърдят от опозицията. Ако Висшият избирателен съвет допусне повторно преброяване, резултатът би се обърнал. Но това няма да се допусне. В ситуация на извънредно положение не можем да очакваме чудеса, добави журналистът.

Поуките за България са, че край Босфора ще се шуми, ще има арести и уволнения. Но Ердоган не може без този национален консенсус и без одобрението на повечето световни лидери. Без това Турция няма да е стабилизиращ фактор в региона, а Ердоган иска това. Трябва да си вдигнем по-високи дувари във връзка със заплахите на Ердоган за залее Европа с бежанци. Борисов познава най-добре Ердоган и е добро стечение на обстоятелствата, че той отново ще бъде премиер, смята Андай. Според него трябва да се хванем здраво за ЕС и НАТО.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна